Συνολικά, την πιστοποίηση ποιότητας υδάτων κολύμβησης έλαβαν 408 ελληνικές ακτές

ΛΑΚΩΝΙΑ. Τα χαρακτηριστικά της υψηλής ποιότητας των υδάτων και της παροχής υπηρεσιών προς τους λουόμενους, διατήρησαν για μια ακόμα χρονιά οι ακτές της Λακωνίας, οι οποίες βραβεύτηκαν με δέκα «Γαλάζιες Σημαίες» από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Η Λακωνία παραμένει στις πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα μεταξύ των νομών της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι η παραλία «Σελινίτσα» του Δήμου Αν. Μάνης δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το διεθνές σύμβολο ποιότητας σε σχέση με το 2013. Αναλυτικά, στο Δήμο Ανατολικής Μάνης βραβείο έλαβαν οι εξής ακτές: Σκουτάρι, Μαυροβούνι 1, Μαυροβούνι 2 και Βαθύ. Στο Δήμο Μονεμβασιάς η τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στις παραλίες: Νεάπολη, Αρχάγγελος, Πλύτρα/Παχιάμμος, Τηγάνια, Μονεμβασιά και Πορί.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, το 94% είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το 99,8% κατάλληλο για κολύμβηση. Επίσης, 408 ακτές και 10 μαρίνες έλαβαν τη «Γαλάζια Σημαία», η οποία πιστοποιεί και την ύπαρξη επαρκών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των λουομένων.

Η αξιολόγηση της ποιότητας υδάτων κολύμβησης είναι υποχρέωση της χώρας έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας και πραγματοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Για την αξιολόγηση έγιναν δειγματοληψίες σε 2.150 σημεία το 2013: σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 2.016 σημεία (93,8%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 111 σημεία (5,2%) χαρακτηρίζονται «καλής ποιότητας», 18 σημεία (0,8%) χαρακτηρίζονται «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 5 σημεία (0,2%) «ανεπαρκούς ποιότητας».

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών για το 2014. Με 408 βραβευμένες ακτές η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την Ισπανία. «Πρωταθλητές» αναδείχθηκαν φέτος το Λασίθι με 42 σημαίες, η Χαλκιδική με 33, η Κέρκυρα με 30, τα Χανιά με 29 και η Ρόδος με 24. Οι Γαλάζιες Σημαίες δεν επιβραβεύουν μόνο την εξαιρετική ποιότητα των νερών, αλλά υπάρχουν και κριτήρια σχετικά με την οργάνωση των ακτών, όπως καθαριότητα, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών.

Τα κριτήρια
• Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
• Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.bathingwaterprofiles.gr του ΥΠΕΚΑ.
• Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
• Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
• Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Οργάνωση ακτής
• Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
• Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
• Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
• Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
• Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Ασφάλεια επισκεπτών
• Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
• Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
• Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
• Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
• Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.