ΣΠΑΡΤΗ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία Σπάρτης η εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων που συνδιοργάνωσαν η Πνευματική Εστία Σπάρτης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Λακωνίας. Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων έχει ανακηρυχτεί η 9η Ιουνίου με απόφαση της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO το 2011.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε η προσφορά του Αθανασίου Ματάλα μέσα από την παρουσίαση του προσωπικού του Αρχείου που παραδόθηκε στα ΓΑΚ Λακωνίας από το «Καθίδρυμα Αθανασίου Ματάλα του Λακεδαιμονίου», από το οποίο προέκυπταν στοιχεία για τη ζωή και το έργο του, όπως και για την προσφορά στον τόπο του και όχι μόνον. Ιδιαίτερα καταγράφηκε το πέρασμά του «από την Αράχωβα Λακεδαίμονος στην Ανατολική Ρωμυλία».

Η αναλυτική ομιλία της Δρ. Πέπης Γαβαλά, προϊστάμενης των Γ.Α.Κ. –Αρχείων Ν. Λακωνίας, πλαισιώθηκε από φωτογραφικό υλικό και από έκθεση ψηφιακών αρχειακών τεκμηρίων που επιμελήθηκε ο αρχειονόμος Μιχάλης Σόβολος όπως και από σχετικό έντυπο υλικό που επιμελήθηκε η αποσπασμένη εκπαιδευτικός Μαρία Στελλάκου. Οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση απολαμβάνοντας το δροσερό κήπο και το μικρό «αρχειακό κέρασμα».

Πολλοί Σπαρτιάτες, αλλά και Αραχωβίτες, πολλοί απόγονοι της ευρύτερης οικογενείας Ματάλα, μέλη της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης και φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Λακωνίας τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο τέως υπουργός κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο τ. Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δημοσθένης Ματάλας καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Καθιδρύματος Ματάλα, κ. Θεόδωρος Ματάλας. Επίσης παρευρέθη και εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος δημάρχου Σπάρτης Β. Βαλιώτη.