Το καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για τα πορτοκάλια στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, και συγκεκριμένα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ορισμό της παραγωγής που πρέπει να διατεθεί προς χυμοποίηση, φέρνει με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης. Επιπλέον, στην Ερώτησή του ο κ.Δαβάκης, ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τον ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα καταβολής της de minimis ενίσχυσης που έχει υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του εισοδήματός τους.

Το κείμενο της ερωτήσεως του κ.Δαβάκη έχει ως εξής:

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους αγρότες εσπεριδοπαραγωγών Νομών της χώρας, όπως η Λακωνία, η Αργολίδα και η Άρτα, η έντονη φημολογία πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται να οριοθετήσει ως ελάχιστη παραγωγή που πρόκειται να χυμοποιηθεί τα επτακόσια πενήντα κιλά (750) ανά στρέμμα, προκειμένου ο παραγωγός να δικαιούται τη συνδεδεμένη ενίσχυση, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους παραγωγούς εσπεριδοειδών στις αλλεπάληλες συναντήσεις που είχαν.
Επιπλέον εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία καταβολής της de minimis αποζημίωσης των Λακώνων παραγωγών εσπεριδοειδών, χωρίς να γνωρίζει κανείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκεκριμένη διαδικασία.
Συνεπώς ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Α) Τι προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πράξει σχετικά με την ελάχιστη παραγωγή προς χυμοποίηση, ώστε να δικαιούται ο παραγωγός συνδεδεμένη ενίσχυση;
Β) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής και το ύψος, της de minimis ενίσχυσης που θα διατεθεί στους Λάκωνες παραγωγούς εσπεριδοειδών;