ΣΠΑΡΤΗ. Στο Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και στην κόκκινη γραμμή ανοχής βρίσκεται η υπόθεση του έργου "Λεύκτρο - Σπάρτη".

H νέα Κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένη έναντι των Λακώνων να διευκρινίσει ποια θα είναι η προοπτική του συγκεκριμένου οδικού έργου το οποίο, απ’ ότι φαίνεται, μέχρι να παραδοθεί θα ταλαιπωρεί τους πολίτες της βόρειας Λακωνίας.

Στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 31.1.15 στο Καστόρι, τόσο πολίτες όσο και ο Δήμαρχος Σπάρτης Β. Βαλιώτης ανέδειξαν και πάλι το θέμα των επιπτώσεων από το ημιτελές έργο. Μάλιστα ο κ. Βαλιώτης κάλεσε για μια ακόμα φορά την εταιρεία «Μωρεάς» να φανεί συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις και να διορθώσει κακοτεχνίες και ζημιές που έχει προκαλέσει με το έργο.

Σε αρκετά σημεία έχει κοπεί το αγροτικό οδικό δίκτυο ενώ δημιουργούνται σημεία πλημμύρας που κάνουν δύσκολο το έργο των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής. Κατά τη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της σύνδεσης του Καστορείου με το Λεύκτρο – Σπάρτη, στη θέση Μουτέϊκα. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι αναγκαία η σύνδεση και αυτό είναι μια διεκδίκηση που έχει βρει ενωμένους τους κατοίκους της περιοχής.

Οι βουλευτές του Νομού Λακωνίας θα πρέπει άμεσα να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις δεδομένου ότι η ολοκλήρωση του έργου απαιτεί εκτός από πόρους περίπου 300 εκατ, ευρώ και επανακαθορισμό του μοντέλου χρηματοδότησής του. Είναι γνωστό ότι οι Τράπεζες που είχαν εμπλακεί έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους με το πρόσχημα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει η κυκλοφορία οχημάτων που προβλεπόταν.

Έτσι ένα έργο που θα έπρεπε να έχει δοθεί στην κυκλοφορία το 2012 παραμένει ασύνδετο και το 2015 δημιουργώντας είτε προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών των χωριών του τ. δήμων Πελλάνας και Οινούντος είτε και καθυστερήσεις στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Λακωνίας.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης είναι αποφασισμένος να ανοίξει το θέμα σε όλες τις διαστάσεις του με παρεμβάσεις και κινητοποίηση όχι μόνο του νεοκλεγέντος κυβερνητικού και των επανεκλεγέντων βουλευτών αλλά και των πολιτών και των φορέων της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Δημάρχου Σπάρτης: «Αυτοί οι κύριοι της εταιρείας «Μωρέας» πρέπει κάποτε να καταλάβουν ποιες είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις τους και να φανούν συνεπείς… Σε ότι αφορά την τοπική κοινωνία και τον Δήμο, στην προσπάθειά μας να λύσουμε μικροπροβλήματα χάσαμε το στόχο… Πέρασαν 4 χρόνια και δεν παρακολουθήσαμε το έργο… Με αυτή την σημαντική εκκρεμότητα πρέπει να τελειώνουμε»