ΣΠΑΡΤΗ. Tην Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 ομάδα 55 Γάλλων πολιτών του Φιλελληνικού Συλλόγου Εκμάθησης και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας επισκέφτηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης και το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου και για ένα δίωρο περίπου ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου σχετικά με τις δράσεις και τα προγράμματα της Βιβλιοθήκης.

Οι Γάλλοι φιλέλληνες βρίσκονται στην Ελλάδα στα πλαίσια προγράμματος διδασκαλίας και εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, ειδικότερα επισκέπτονται τη Σπάρτη και τη Λακωνία στα πλαίσια του προγράμματος «Οδύσσεια –Περίπλοι», η Λακωνία ανάμεσα στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, περίπατοι ιστορικοί και λογοτεχνικοί, Νικηφόρος Βρεττάκος – Γιάννης Ρίτσος.

Μετά την ενημέρωση που έγινε από τους υπεύθυνους της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου οι Γάλλοι φιλέλληνες πήραν εις ανάμνηση της επίσκεψής των μικρή συλλογή ποιημάτων του Νικηφόρου Βρεττάκου μεταφρασμένα στα Γαλλικά από τον Γιάννη Δημητριάδη.

Οι Γάλλοι φίλοι και οι Έλληνες συνοδοί τους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη φιλοξενία και την ενημέρωση που τους παρασχέθηκε, ενώ παράλληλα δεν έκρυψαν και την ευχάριστη έκπληξη που ένιωσαν αντικρίζοντας τη Βιβλιοθήκη και παρακολουθώντας τον τρόπο λειτουργίας της.

Θα πρέπει να εικάσουμε με βεβαιότητα ότι τα φιλελληνικά αισθήματα των Γάλλων ελληνιστών-επισκεπτών της Βιβλιοθήκης ενισχύθηκαν απ΄ την εμπειρία τους αυτή και ότι επιστρέφοντας στην πατρίδα τους θα γίνουν θερμότεροι κήρυκες φιλελληνικών και λακωνικών αισθημάτων προς τη γαλλική κοινή γνώμη.