ΣΠΑΡΤΗ. Αποκαλυπτική ήταν, για μια ακόμα φορά, η συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σπάρτης. Κατά την συνεδρίαση για την έγκριση του απολογισμού του έτους 2014 αποκρυσταλλώθηκε η τραγική κατάσταση που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή.

Σε ένα κρίσιμο και νευραλγικό τομέα όπως είναι αυτός της Παιδείας η δημοτική αρχή Αργειτάκου, επι σειρά ετών, δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τη στοιχειώδη διαχείριση έτσι ώστε η Επιτροπή να λειτουργεί απρόσκοπτα και να υποστηρίζει την Εκπαιδευτική λειτουργία των σχολείων του Δήμου.

Στη συνεδρίαση έγινε σαφές ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει καταβάλει τιτάνια προσπάθεια για να «συμμαζέψει» την κατάσταση η οποία, πέρα από προκλητική, είναι και επιζήμια για τη λειτουργία του Δήμου.

«Δεν υπάρχει εγκεκριμένος απολογισμός για τα έτη 2011, 2012 και 2013»
θα πει ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρήστος Πλειώτας.

Δείτε το video

Υπάρχουν οφειλές προς ΟΤΕ και ΔΕΗ που ξεπερνούν τις 6.000€ για μη λειτουργούσες σχολικές μονάδες τη στιγμή μάλιστα που τα σήμερα λειτουργούντα σχολεία αντιμετωπίζουν με δυσκολία τις λειτουργικές τους δαπάνες.
Η νέα Διοίκηση υποχρεώθηκε να ξεκινήσει τη χρήση της με το τραπεζικό υπόλοιπο των 238.000€ το οποίο βέβαια δεν είναι ισοσκελισμένο ποσό από απολογισμό του 2013 αφού απολογισμός δεν υπήρξε....

Υπάρχουν οφειλές κυλικείων για τα έτη 2011,2012, 2013 και 2014 που φθάνουν τις 17.000€ για την διεκδίκηση των οποίων, πλέον, θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Το «χάος» που παρέλαβε η Δημοτική Αρχή Βαλιώτη από την Δημοτική Αρχή Αργειτάκου έχει ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία της Επιτροπής διότι ακόμα και η Δ.Ο.Υ. δεν αποδίδει στην Επιτροπή Πρωτοβάθμιας την επιχορήγηση για την αγορά ξενόγλωσσων βιβλίων από την στιγμή που το ΑΦΜ της Επιτροπής δεν είναι φορολογικά ενήμερο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τον Σεπτέμβρη του 2015 να είναι εξαιρετικά δύσκολη η προμήθεια των ξενόγλωσσων βιβλίων.

Αυτά είναι κάποια μόνον από τα στοιχεία που η Επιτροπή Πρωτοβάθμιας επανέφερε στη τελευταία συνεδρίαση κατά την οποία ο Απολογισμός του 2014 ψηφίστηκε αφού προηγουμένως έγινε αναλυτική και διαφωτιστική ενημέρωση. Το 2014 διαχειρίστηκε την Επιτροπή η νέα Δημοτική Αρχή από την 1η Σεπτεμβρίου.

Παρόλο που η Δημοτική Αρχή Αργειτάκου έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την αποσάρθρωση κι εγκλωβισμό της Επιτροπής, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ομολογία σφαλμάτων και παραλείψεων από τον πρώην Δήμαρχο. Αντιθέτως όποιος αιρετός ή ακόμα και δημοσιογράφος αγγίζει το θέμα και επιχειρεί να αναδείξει το πρόβλημα και τις ευθύνες δέχεται άστοχη κριτική ακόμα και μηνύσεις.

To καθήκον πλέον για τη διαφάνεια και την απόδοση των πολιτικών ευθυνών ανήκει στην νέα Δημοτική Αρχή Σπάρτης η οποία και γνωρίζει και διαχειρίζεται το «χάος» που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Είναι χαρακτηριστικός ο σχολιασμός διευθυντών κι εκπαιδευτικών των σχολείων της Σπάρτης: «Λείπουν από τα σχολεία μας τα στοιχειώδη, χαρτί, πετρέλαιο και υλικά εποπτείας και εκπαίδευσης, την ώρα που ο θεματοφύλακας της Εκπαίδευσης, η Επιτροπή, δεν έχει, επι σειρά ετών, τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της έναντι του Κράτους, των δημοτών και δοκιμαζόμενων σήμερα μαθητών κι εκπαιδευτικών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας ήταν τόσο έντονη που είχε γίνει αντιληπτή από την έναρξη του 2014, οπότε δημοσιεύματα και σχόλια υπογράμμιζαν την ανάγκη συμμόρφωσης.
Τα δημοσιεύματα και η τέλεση των εκλογών ήταν ένας ικανός λόγος για να αναδιπλωθεί η διοίκηση Κανακάκου και να επιχειρήσει κάποια - ανεπαρκή συμμόρφωση για το τελευταίο μόνο έτος δημαρχίας Αργειτάκου.