Εκδηλώσεις στα μουσεία Ελιάς και Υδροκίνησης
Δύο σημαντικά Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς φιλοξενούν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις – δράσεις. Το Μουσείο Ελιάς και λαδιού στη Σπάρτη και το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.
Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
•Δευτέρα 18 Μαΐου (17:00 - 20:00)
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, φιλοξενεί την ομάδα «Quilting Bee Σπάρτης». Πρόκειται για 14 γυναίκες που συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και δημιουργούν χειροποίητα είδη, όπως παπλώματα, μαξιλάρια, τσάντες κ.ά., με τις τεχνικές patchwork και quilting. Όσα είδη έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την ημέρα της εκδήλωσης, θα δωρηθούν στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαμίας.
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
•Σάββατο 16 Μαΐου (10:00 – 14:00), Κυριακή 17 Μαΐου (10:00 – 15:30)
Φέρτε τα υφαντά του σπιτιού, στο Μουσείο, για το ετήσιο πλύσιμό τους στη νεροτριβή από τον νεροτριβιάρη της Οικογένειας Δρακόπουλου. Παράλληλα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα λειτουργεί έκθεση σπάνιων αρκαδικών υφαντών, που έχουν παραχωρηθεί από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Σχολής Δημητσάνας, το Μουσείο και το Ιστορικό Αρχείο Γορτυνίας αλλά και από οικογένειες της περιοχής. Γυναίκες της Δημητσάνας θα ξετυλίξουν τις εμπειρίες τους και θα αποκαλύψουν μυστικά της υφαντικής τέχνης ενώ η Δρ Λαογραφίας, Νάντια Μαχά, θα δώσει συμβουλές για τους τρόπους αποθήκευσης και διατήρησης των υφαντών στο σπίτι. Η ολοκλήρωση του ετήσιου πλυσίματος θα γιορταστεί από τον Αγροτουριστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Δημητσάνας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.