Μια μοναδική βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 4 Ιουλίου στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Γκοριτσάς.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Γκοριτσάς, Κεφαλά και Σκούρας σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης διοργάνωσαν για πρώτη φορά τη Γιορτή Παραδοσιακών Χορών «Θεράπνεια 2015». Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να φέρει νέο αέρα στα πολιτιστικά δρώμενα της Δ.Ε. Θεραπνών και της ευρύτερης περιοχής.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, σε έναν φροντισμένο και προσεκτικά οργανωμένο χώρο, οι παριστάμενοι ταξίδεψαν νοερά σε πολλά μέρη της Ελλάδας, μέσα από παραδοσιακούς χορούς πολλών περιοχών, μοναδικά δοσμένους τόσο απ’ τους μουσικούς, όσο κι απ’ τους χορευτές.

Η Χορευτική Ομάδα Θεραπνών, που αποτελείται από μέλη των τριών διοργανωτών συλλόγων, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Κοτσώνη Κωνσταντίνο, ξεκίνησε τη βραδιά με το παιδικό τμήμα, σε χορούς από διάφορες περιοχές κι ένα τμήμα ενηλίκων, που παρουσίασε χορούς από τη Θεσσαλία. Εν συνεχεία, ο φιλοξενούμενος Χορευτικός-Πολιτιστικός-Αθλητικός Σύλλογος Μονεμβασιάς, "ΡΙΖΕΣ" με χοροδιδάσκαλο τον κ. Νίκο Βασιλάκο μας ταξίδεψε χορευτικά στη Φλώρινα. Τη σκυτάλη παρέλαβε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου Μεσσηνίας, ''οι Δωριείς'', υπό την καθοδήγηση του κ. Γιάννη Φαβατά, σε συνεργασία με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Λευκοχώρας, παρουσιάζοντας χορούς από τη Πελοπόννησο. Το πρόγραμμα έκλεισε το δεύτερο τμήμα ενηλίκων της Χορευτικής Ομάδας Θεραπνών με χορούς από τα Κύθηρα, την Ελαφόνησο και τη Νεάπολη Λακωνίας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από εξαιρετική 5μελή ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, αποτελούμενη από τους: Σουσάνα Τρυφιάτη (Τραγούδι ), Αντώνη Κουτελιέρη (Λαούτο -Τραγούδι), Νικόλα Δαλιάνη (Κλαρίνο-Τραγούδι), Στέλιο Κουτσούκο (βιολί), Αλέκο Σταματόπουλο (κρουστά).

Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων οι διοργανωτές απένειμαν αναμνηστική πλακέτα στα φιλοξενούμενα χορευτικά συγκροτήματα και στην ορχήστρα, ενώ σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν χειροποίητα γλυκά. Η βραδιά έκλεισε με όλους χορευτές επί σκηνής σε γνωστούς κι αγαπημένους παραδοσιακούς σκοπούς.

Το όραμα των συνδιοργανωτών να ζωντανέψουν τη λαϊκή μας παράδοση, να αναδείξουν πολιτιστικά την περιοχή, αλλά κυρίως να καλλιεργήσουν πνεύμα συνεργασίας και συνοχής στις τοπικές κοινωνίες φαίνεται πως απέκτησε γερά θεμέλια. Επιπλέον, η πραγματοποίηση της εκδήλωσης σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή, εν τω μέσω μιας πολιτικοοικονομικής κρίσης και μάλιστα την παραμονή του Δημοψηφίσματος, προσδίδει ένα επιπλέον, συμβολικό νόημα στο όλο εγχείρημα. Καταδεικνύει στην πράξη πως όσο παραμένουμε ενωμένοι και κοντά στην εθνική και πολιτιστική μας κληρονομιά μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να σημειώνουμε διαρκώς νέα βήματα προόδου για τον τόπο μας.

Οι συνδιοργανωτές σύλλογοι επιθυμούν να ευχαριστήσουν και δημόσια, όλους εκείνους, που με κάθε τρόπο συνετέλεσαν στην επιτυχία της γιορτής:

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και το Δήμο Σπάρτης

Τον χοροδιδάσκαλο της χορευτικής Ομάδας Θεραπνών, κ. Κων/νο Κοτσώνη

Τον αντιδήμαρχο κ. Νικόλαο Φλώρο

Τους χορευτές της Τ.Κ. Αγίων Αναργύρων, που συμμετείχαν στην χορευτική ομάδα Θεραπνών.

Τους Χορηγούς της εκδήλωσης ( Δρούσιας Παναγιώτης, Τουτούλης-Λάμπρου, Sparta Kefalas s.a., Φλώρος Κωνσταντίνος Α.Β.Ε.Ε., Alma sport, Αφοί Ζαχαρόπουλοι- Γ. Παπαδόπουλος, Αφοί Κώνστα, Βαρζακάκος, Βουδούρης Ανάργυρος, Γεωργίτσος Μάριος (Χλιβέρης), Γιαννακόπουλος Άρης, Γιαννούκου Καλλιρόη, Γριβόγιαννης Ιωάννης, Δικαίου Αδαμαντία, Θεοδωρόπουλος Ευάγγελος, Θεοδωρόπουλος Στέλιος, Καραβάσος Ιωάννης, Καραγιαννάκος Δημήτριος, Κατσής Αντώνης και Ματίνα, Κυριακούλια Αγγελική, Κυριακούλιας Γεώργιος και Υιοί, Κυριακούλιας Δημήτριος, Κωνσταντάκης Δ. Παναγιώτης, Μάζη- Πλαγάκη Άννα, Νταλιάνης Δημήτριος, Παπαδάκος Αλέξανδρος , Παπανικόλα Σοφία, Ρηγάκος Πέτρος, Αφοί Σπαθανά, Τσαφούλιας- Μαλεμπιτζής, Τσέτσεκας Λεωνίδας, Φαρλέκας Γεώργιος, Φερίζης Θεόδωρος, Φλώρος Ευάγγελος, Φλώρος Θεόδωρος, Φλώρος Παναγιώτης, Ψυχογιός Παναγιώτης)

Τους εθελοντές

Τους χορηγούς επικοινωνίας

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου ''οι Δωριείς'', το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Λευκοχώρας και το Χορευτικό - Πολιτιστικό - Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασιάς, "ΡΙΖΕΣ"

Τους μουσικούς της ορχήστρας: Σουσάνα Τρυφιάτη, Αντώνη Κουτελιέρη, Νικόλα Δαλιάνη, Στέλιο Κουτσούκο, Αλέκο Σταματόπουλο

Την κα Ελένη Ανδριτσάκη

Το Δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, τον αντιδήμαρχο κ. Νικόλαο Φλώρο, τον Αντιπρόεδρο του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρο Τσαγκαρούλη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Σπυρίδωνα Μοιράγια, τους δημοτικούς συμβούλους, κ. Ελένη Μεντή, κα Χριστίνα Μακρυσοπούλου, κ. Νικόλαο Βλήτα και κ. Γιάννη Μαντζουράνη, την πρόεδρο του Τ.Σ. Σπάρτης κα Παναγιώτα Ανδρακάκου, τον τοπικό σύμβουλο Σπάρτης κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Σκούρας κ Σαράντο Παγώνη, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Όλους τους παρευρισκόμενους, που με την παρουσία και το θερμό χειροκρότημά τους δικαίωσαν τη συνολική προσπάθεια.

Xορηγός επικοινωνίας ήταν το notospress.gr