Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου εγκρίθηκε η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.
"Δεν είναι δυνατόν μια πόλη τόσο σημαντική όπως η Σπάρτη να μη διαθέτει σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού επεσήμανε τις ελλείψεις που αφορούν την απουσία φακέλου και τη μη κατάθεση προμελέτης.

"Η μόνη ενέργεια που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι η υπογραφή για την εκταμίευση του ποσού για την αγορά του οικοπέδου" από τον ίδιο όταν ήταν Υφυπουργός Πολιτισμού, τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Την ίδια εποχή, όπως ανέφερε ο κος Τατούλης, είχε ενεργοποιήσει το Ίδρυμα Νιάρχου, το οποίο είχε συμφωνήσει να αναλάβει το κόστος της μελέτης και κατασκευής του Μουσείου. Δυστυχώς η μετέπειτα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αδρανοποιήθηκε ανεξήγητα με συνέπεια τη μέχρι σήμερα στασιμότητα του έργου.
"Το κτίριο του παλαιού εργοστασίου που βρίσκεται εντός του οικοπέδου αποτελεί δουλεία για την πρόοδο του έργου καθώς έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και συνεπώς προβληματικό οικονομικά και αρχιτεκτονικά" υπογράμμισε ο κος Τατουλής.

Ο φορείς που τοποθετήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κυρίως οι "Φίλοι του Μουσείου Σπάρτης" χαιρέτισαν με ικανοποίηση τη στάση και τις ενέργειες του Περιφερειακού Συμβουλίου κι ιδίως του Περιφερειάρχη. Σημείωσαν μάλιστα ότι έχουν εμπιστοσύνη στην αιρετή Περιφέρεια για την πρόοδο του έργου και όχι στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Τόνισαν βέβαια ότι αυτό που θέλουν δεν είναι μια άρτια προμελέτη ή μια διεθνούς φήμης μελέτη αλλά Μουσείο...

Πολιτική θέση της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι "η σταθερή πρόοδος, η υιοθέτηση ενός μοντέλου δηλαδή το οποίο αξιοποιεί συνεχώς τις υπάρχουσες συνθήκες, με σκοπό ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, και όχι η πρόταξη μικροκομματικών και μικροπολιτικών οριζόντων".

Ο Περιφερειάρχης κάλεσε και τους πολιτικούς της Περιφέρειας που κατέχουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις να ανταποδώσουν την αγάπη του κόσμου με έργα προς το συμφέρον του τόπου τους.
Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Τζανετέα τόνισε ότι "η ανθρωπότητα απαιτεί το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της σπουδαίας αυτής πόλης να εκτεθεί στο κοινό".

Ο Περιφερειάρχης ολοκληρώνοντας την συζήτηση επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να επιδειχθεί μεγάλη σοβαρότητα και δημιουργικότητα από όλους κατά τη διαχείριση του ζητήματος αυτού. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, θα συγκροτηθεί ο φάκελος, θα δρομολογηθεί το κτιριολογικό πρόβλημα και θα συγκροτηθεί η προμελέτη.
Επανέλαβε ότι για το Μουσείο της Σπάρτης, όπως άλλωστε και για όλα τα έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξασφαλιστεί υπερδέσμευση πόρων και για το λόγο αυτό η Πελοπόννησος βρίσκεται σε προνομιακή θέση. Σημείωσε με έμφαση ότι όλα τα ώριμα, αλλά και τα ανώριμα, έργα θα κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς και σύντομα θα βρεθούν υπό διαδικασία υλοποίησης. Σε αυτά τα δεδομένα προστίθεται και η νέα αντίληψη για ενοποιημένη αρχαιολογική πολιτική με ιδιαίτερη προσοχή στο 2012, όταν η Περιφέρεια θα καταστρώσει δική της ανάλογη πολιτική.

Ενστάσεις είχε ο Δημήτρης Δράκος σχετικά με την προετοιμασία της εισήγησης για το Μουσείο. Χαρακτήρισε θεωρητική την αναφορά της κ Τζανετέα. «Ψηφίζουμε, είπε, μια προγραμματική σύμβαση χωρίς να έχουμε μπροστά μας το κείμενό της. Απαράδεκτο. Το ψηφίζουμε, προτάσσουμε τη Σπάρτη και θυμίζουμε ότι υπάρχει και η Μεσσήνη».

Το λιμάνι του Γυθείου. Ο κ. Τατούλης τέλος ανακοίνωσε την έγκριση που έλαβε το λιμάνι του Γυθείου από το συμβούλιο νεωτέρων μνημείων και τις τάχιστες διαδικασίες που ακολουθούνται για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, με σκοπό να αποκτήσει εμπορικό και τουριστικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την πρόθεσή του να καταστεί το λιμάνι του Γυθείου το πρώτο λιμάνι που θα δέχεται κρουαζιερόπλοια, με ευεργετική επίδραση στον τουρισμό της περιοχής, αλλά και τη Πελοποννήσου συνολικά.