ΣΠΑΡΤΗ. Η κοινωνία της Σπάρτης, δια των δημοτικών αρχών της, κατέδειξε τη σημασία που δίνει στην κεντρική της λεωφόρο, την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Καταρχήν με την ονομασία της. Φέρει το όνομα του Αυτοκράτορα που έπεσε υπερασπιζόμενος την Πόλη.
Κατά δεύτερον με τη φροντίδα που, ιδιαίτερα στο παρελθόν, έδειξαν οι Σπαρτιάτες, φυτεύοντας τους «ιστορικούς» πλέον φοίνικες, δημιουργώντας άνετα πεζοδρόμια, παρτέρια, φωτισμό κ.α.

Στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που οι Βαυαροί όρισαν να τερματίζει στην Αρχαία Σπάρτη και να οδηγεί προς το νότο, βρίσκονται σημαντικά κτίρια της πόλης όπως η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, το κτίριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το Ξενοδοχείο Μενελαϊον, το πρώην ξενοδοχείο Πανελλήνιον, η πρώην Αγροτική Τράπεζα, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, χαρακτηριστικές διόροφες κατοικίες των Σπαρτιατών που κατασκευάστηκαν τα πρώτα χρόνια οικοδόμησης της πόλης.

Την περίοδο της Δημαρχίας Λιναρδάκη τόσο οι Σπαρτιάτες είδαν και χρησιμοποίησαν τις δημόσιες τουαλέτες, πράσινα παρτέρια, ψύκτες με δροσερό νερό, καλοστρωμένα πεζοδρόμια. Αργότερα οι Δήμαρχοι της νέας Σπάρτης φώτισαν τους φοίνικες, προχώρησαν σε ανάπλασή των πεζοδρομίων, καλύτερη σήμανση αλλά και φανάρια του ΚΟΚ που λειτούργησαν λίγες μόνον ημέρες. Κάτω από το οδόστρωμά της υπάρχουν τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, όμβριων, ΔΕΗ, ΟΤΕ, οπτικών ινών κ.α. Την Παλαιολόγου αρραβωνιάζει με την Λυκούργου το λεγόμενο «βαρέλι του τροχονόμου» σήμα κατατεθέν στην καθοδήγηση των διερχόμενων οδηγών.

Πάνω στην Παλαιολόγου αναπτύχθηκαν εμπορικά καταστήματα ενώ για μια 20ετία ήταν ο δρόμος των Τραπεζών… Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται καταστήματα, ως επι το πλείστον εμπορικών εταιρειών και «αλυσίδων» καθώς και καφετέριες και εστιατόρια. Πάνω στην λεωφόρο λειτουργούν δύο σταθμοί Ταξί. Ένα μεγάλο μέρος από τους χώρους στάθμευσής καταλαμβάνεται από τα ξενοδοχεία. Στα πεζοδρόμια της Παλαιολόγου θα δεί κανείς πολλά τα είδη λιανικού εμπορίου και ακόμα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα.

Την εποχή της Δημαρχίας Αντωνάκου άκουσαν οι Σπαρτιάτες, ίσως για πρώτη φορά και τόσο έντονα, την επιθυμία του Δημάρχου να διακοσμήσει την λεωφόρο αποδίδοντας συγχρόνως τιμή σε ήρωες και σημαντικά ιστορικά πρόσωπα, τοποθετώντας αγάλματα και προτομές τους στα ευρύχωρα παρτέρια και πεζοδρόμια της Λεωφόρου. Δειλά – δειλά ξεκίνησε με τις δύο στήλες που αναγράφουν τα ονόματα των Ολυμπιονικών της Σπάρτης και των πρώτων νικητών του Σπάρταθλον στην βόρεια απόληξη της λεωφόρου. Μάλιστα στην προσπάθεια να δοθεί περισσότερη αίγλη τόσο στην λεωφόρο όσο και στα δρώμενα που εκτυλίσσονταν σε αυτήν, όπως το Σπάρταθλον, βελτιώνει και τον χώρο πέριξ του αγάλματος του Λεωνίδα. Είναι η εποχή που ακούγονται δύο απόψεις: να μετονομαστεί η οδός σε Λεωνίδου ή να μεταφερθεί το άγαλμά του Λεωνίδα στην κεντρική πλατεία ή την είσοδο της πόλης.

Έκτοτε η τοπική κοινωνία συζητά και πάλι όταν επί δημαρχίας Αργειτάκου γίνεται παρουσίαση μελέτης για την ανάπλαση της Παλαιολόγου για την αξιοποίηση ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος και στόχο τον εξωραϊσμό, την ανάπλαση και την μείωση της μέσης θερμοκρασίας. Η μελέτη αυτή, τελικά, δεν οδήγησε πουθενά.
Η νέα Δημοτική Αρχή Σπάρτης και η Παράταξη του δημάρχου Βαγγέλη Βαλιώτη έχει θέσει ως μια από τις προτεραιότητες στα έργα της την ανάπλαση και πεζοδρόμηση της λεωφόρου Παλαιολόγου.

Αρχικά λίγο άκομψα και στη συνέχεια πιο μελετημένα η Δημοτική Αρχή έδειξε στους εμπόρους και στους πολίτες την ανάγκη να «αλλάξει» το κέντρο της πόλης. Βέβαια το πείραμα του Δήμου δεν είχε κατάλληλα προετοιμαστεί αλλά η τέλεση «Λευκής Νύκτας» ήρθε να δείξει πως θα μπορούσε να λειτουργεί η πόλη με την Κ. Παλαιολόγου πεζόδρομο και τους δρόμους πλημμυρισμένους κόσμο.

Η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει με βάση μελέτη που θα εκπονηθεί. Μάλιστα ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης ενέκρινε τον αποχαρακτηρισμό της Παλαιολόγου από Εθνική Οδό έτσι ώστε να είναι ευκολότερη κάθε διαδικασία παρέμβασης σε αυτήν.

Δεν είναι η ώρα για να υπογραμμίσουμε τις ιδιαιτερότητες, τις απειλές, τους κινδύνους και τα όρια που υπάρχουν σε μια προοπτική ανάπλασης. Άλλωστε υπερτερούν κατά πολύ τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας παρέμβασης αφού θα γίνει από σοβαρούς μελετητές και εξ’ ίσου σοβαρούς κατασκευαστές. Οι μελετητές και η Δημοτική Αρχή πρέπει να μεριμνήσουν για μια ολοκληρωμένη, σοφή και έξυπνη παρέμβαση.

Αυτό όμως που μπορούμε να θέσουμε στη διάθεση των πολιτών και αναγνωστών είναι η (πρώτη) ψηφοφορία του notospress.gr σχετικά με το θέμα.

Από σήμερα λοιπόν και έως το τέλος Αυγούστου, στο notospress.gr θα «τρέχει» συγκεκριμένη ψηφοφορία στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε. Πρέπει, άλλωστε, το δείγμα να είναι μεγάλο έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ασφαλές άρα και χρήσιμο για όλους. Η ψηφοφορία επιχειρεί να εντοπίσει όχι μόνο το εάν αλλά και το πότε…

Μάλιστα η ομάδα σύνταξης του notospress.gr σε συνεργασία και με τους συντάκτες του ραδιοφώνου Νότος 94.9 και Pelopaspress.gr θα προχωρήσει και σε έρευνα - καταγραφή πάνω στην Παλαιολόγου έτσι ώστε να υπάρχει σαφής αναφορά από ανθρώπους που είτε επιχειρούν, είτε κατοικούν, είτε κυκλοφορούν στην Λεωφόρο. Επίσης θα γίνει ενδεικτική καταγραφή και σε άλλα σημεία της πόλης. Τα ερωτηματολόγια που θα συμπληρωθούν από πολίτες – δημότες αλλά και επισκέπτες θα είναι ίδια με αυτά του notospress.gr κι επιπλέον θα έχουν ταυτότητα.

Από σήμερα μπορείτε να ψηφίζετε στο notospress.gr, στην πρώτη σελίδα και στη θέση «Ψηφοφορία».