ΣΠΑΡΤΗ. Επιστημονική ημερίδα για το Γεφύρι του Κόπανου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά, με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού γεφυριού του Ευρώτα. Η ημερίδα με θέμα «Το Γεφύρι του Κόπανου: αναδεικνύοντας το σπουδαιότερο μνημείο του Ευρώτα» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης (ισόγειο Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης) το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00.


Στην ημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί και μέλη φορέων που έχουν ασχοληθεί τόσο με το ίδιο το γεφύρι, όσο και με την τέχνη της γεφυροποιίας στην Ελλάδα.


Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:


«Το Γεφύρι του Κόπανου: ιστορικά συμφραζόμενα» - Ιωάννης Πίκουλας, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ)

«Το Γεφύρι του Ευρώτα μέσα από τα μάτια των περιηγητών του» - Παρασκευάς Ματάλας, Ιστορικός

«Δύο ιστορικά γεγονότα από τα χρόνια της εθνεγερσίας» - Μεταξία Παπαποστόλου, Διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος»

«Πετρογέφυρα: Η περίπτωση της Πελοποννήσου και φορείς μελέτης τους» - Θοδωρής Χαμάκος, Γενικός Γραμματέας Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ), Ιδρυτής Αρχείου Γεφυριών Πελοποννήσου (ΑΓΠ), Οικονομολόγος

«Γεφύρι Κόπανου - Γεφύρι Πλάκας: Η κατάρρευση δύο πέτρινων γεφυριών με 100 χρόνια διαφορά. Σύγκριση και συμπεράσματα» - Μαρία Μπαλοδήμου, MSc Αρχιτέκτων - Μηχανικός, Υποψήφια Δρ. ΕΜΠ

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά και η σχέση του με το Γεφύρι του Κόπανου» - Νίκος Ι. Καρμοίρης, Ιστορικός, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά


Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει η βίντεο-παρουσίαση του λογοτύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, βασισμένο στο Γεφύρι του Κόπανου το οποίο αποτελεί το έμβλημα του Συλλόγου από την ίδρυσή του.


Την παρουσίαση και το συντονισμό της ημερίδας έχει αναλάβει η Νίκη Κουλογεωργίου, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και Γ. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά.


Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, γκραβούρας και αρχειακού υλικού με τον τίτλο: «Το Γεφύρι στο χαρτί». Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο της Βιβλιοθήκης έως και την Παρασκευή 13/11/2015.


Τέλος, σημειώνεται πως την επομένη της ημερίδας, Κυριακή 8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο χώρο του Γεφυριού του Κόπανου. Σημείο και ώρα συνάντησης έχουν ορισθεί η Πλατεία του Καραβά στις 10:30 και ώρα αναχώρησης για το χώρο του μνημείου στις 11:00.


Συνδιοργανώτρια της παράλληλης έκθεσης είναι η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης.