Κάλεσμα της Επιτροπής Μπλόκων Πελοποννήσου στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στον Ισθμό της Κορίνθου το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.

«Για να μετατρέψουμε την απελπισία που μας έχουν οδηγήσει με τις πολιτικές τους οι προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε οργανωμένο αγώνα εναντίον τους.

Η ελπίδα για την επιβίωση μας βρίσκετε στα δικά μας χέρια. Στον κοινό αγώνα με τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή!

Η αλλαγή της κυβερνητικής διαχείρισης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα μειώθηκαν. Οξύνονται καθημερινά, μας οδηγούν σε αδιέξοδα, στην φτώχεια, την εξαθλίωση, τον αφανισμό. Είναι εδώ η ΕΕ με την ΚΑΠ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι που μας έχουν χειροδέσει.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφάρμοσε την αποφασισμένη από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φορολογία 13% και προκαταβολή 27,5% από το πρώτο ευρώ, ενώ τώρα προχωρά σε νέα φοροληστεία που θα φτάσει στο 26% φόρο και στο 100% την προκαταβολή. Την ώρα που χιλιάδες αγρότες είναι ανασφάλιστοι γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΓΑ, φέρνουν νέες αυξήσεις που θα φτάνουν στον τριπλασιασμό των εισφορών.

Να μην παγιδευτούμε από τις υποσχέσεις για ισοδύναμα και δήθεν ανακουφιστικά μέτρα.

Να συγκρουστούμε με την νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που φέρνει νέα αντιαγροτικά μέτρα, όπως η δραματική μείωση των επιδοτήσεων κατά 50% μέχρι το 2019, περιορισμούς στην παραγωγή, κ.α.

Κι αυτή τη φορά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, μέσα στο αγροτικό κίνημα θα συγκρουστούν δυο “γραμμές”, δυο κατευθύνσεις, δυο προοπτικές.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τους εκπροσώπους του αγροτοσυνδικαλισμού που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών – μεγαλοεπιχειρηματιών και να μπουν, μαζικά, στον πραγματικό αγώνα που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για την σωτηρία τους από το ξεκλήρισμα, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Απομονώνουμε τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Ο αρχηγός της στις 22 Ιούλη μίλησε για «τσιφλικάδες και μικροτσιφλικίδες που τρώγανε τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια της εθνικής», βρώμησε τους κόπους μας, τους αγώνες μας για να κρύψει ότι η ΚΑΠ και η Ε.Ε ξεκληρίζουν την αγροτιά, βάζοντας έτσι πλάτη στην αντιλαϊκή, αντιαγροτική πολιτική.

Τώρα πρέπει να σημάνει αγροτικός ξεσηκωμός. Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων από όλη την Πελοπόννησο, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν, μαζικά, μέρος:
• Στις 12 του Νοέμβρη ημέρα πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας στις ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις.
• Το Σάββατο 14 Νοέμβρη στο Αγροτικό Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στις 12.00 στον Ισθμό της Κορίνθου

Διεκδικούμε
• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 € προσαυξημένο με 5.000 € για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 €.
• Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες .
• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
• Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις
• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
• Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.α). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
• Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων».