ΣΠΑΡΤΗ. Με αφορμή την εορτή του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε» την 26η Νοεμβρίου 2015, αλλά και τα εξήντα χρόνια από τον εγκαινιασμό του περικαλλούς Ιερού Ναού του Οσίου το 1955, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου και σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, διοργανώνει σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 9:00 μ.μ.: Ιερά Αγρυπνία στον I. Ναό Οσίου Νίκωνος, συγχοροστατούντων και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 11:00 π.μ.: 1ος Φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου στη μνήμη του Οσίου Νίκωνος «Του Μετανοείτε».
Τρέχουμε με σύνθημα: «Τιμούμε τον πολιούχο μας Όσιο Νίκωνα. Βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας».

Συνδιοργανωτές: Ιερά Μητρόπολη- Δήμος Σπάρτης- Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 5:00 μ.μ.: Εσπερινός Ενθρονίσεως της Ιερής Εικόνας του Αγίου Νίκωνος στον Ιερό Ναό του και απονομή επάθλων στους νικητές του 1ου Φιλανθρωπικού Αγώνα Δρόμου.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 7:00 μ.μ.: Ομιλία του Επίτιμου Προέδρου της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Νικολάου Γεωργιάδη στην αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» με θέμα: «Περί Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε». Από την κοίμησή του ως την οριστική στέγαση της μνήμης του».

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 6:00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 7:00 π.μ.: Ακολουθία Όρθρου και Πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 11.00 π.μ.: Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου σε κεντρικούς δρόμους της Σπάρτης

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 7:00 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων και ευεργετών του Ιερού Ναού.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 6:00 μ.μ: Εκδήλωση εντός του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος, η οποία περιλαμβάνει:
• Ομιλία του Πρωτοσυγκελλεύοντος της I. Μητροπόλεώς μας πρωτ. π. Γεωργίου Μπλάθρα με θέμα: « Η ανέγερσις και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος Σπάρτης».
• Ομιλία του Συντηρητή των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Παν. Θεοφιλάκου, με
θέμα: « Η Αγιογράφηση και η Συντήρηση των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος Σπάρτης».
• Απόδοση Βυζαντινών ύμνων από χορωδία κληρικών της I. Μητροπόλεώς, υπό τη διεύθυνση του πρωτ. π. Βασιλείου Καπερώνη Εφημερίου και Αρχιερ. Επιτρόπου Βλαγιώτη.
• Έκθεση φωτογραφίας και προβολή οπτικού ντοκουμέντου (βίντεο), από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού το 1955, στο παραπλεύρως Ενοριακό Κέντρο του Ναού.