ΣΠΑΡΤΗ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2015 η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά με θέμα «Το Γεφύρι του Κόπανου: αναδεικνύοντας το σπουδαιότερο μνημείο του Ευρώτα», η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπάρτης (ισόγειο Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης).

Η έναρξη της επιστημονικής εκδήλωσης, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε με σύντομο χαιρετισμό της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κας Αδαμαντίας Τζανετέα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Α. Πίκουλας, ο οποίος ανέπτυξε πτυχές της ιστορίας του Γεφυριού, διορθώνοντας μέσα από την έρευνά του τις ιστορικές ανακρίβειες της βιβλιογραφίας, όσον αφορά κυρίως το έτος κατασκευής του και την ονοματοδοσία του.

Τη σκυτάλη έλαβε ο Ιστορικός κ. Παρασκευάς Ματάλας, ο οποίος παρουσίασε τους περιηγητές του ποταμού Ευρώτα, μιλώντας για εκείνους που αναφέρθηκαν ή ζωγράφισαν το Γεφύρι, προβάλλοντας σχέδια και γκραβούρες τους.

Εν συνεχεία ακολούθησε η ομιλία της κας Μεταξίας Παπαποστόλου, Διευθύντριας του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος», η οποία αναφέρθηκε σε δύο ιστορικά γεγονότα από τα χρόνια της εθνεγερσίας, με σημαντικότερο εκείνο της δολοφονίας του οπλαρχηγού Παναγιώτη Κρεββατά που συνέβη στο Γεφύρι.

Ο πρώτος κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον κ. Θοδωρή Χαμάκο, Γ. Γραμματέα του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ) και Ιδρυτή του Αρχείου Γεφυριών Πελοποννήσου (ΑΓΠ), ο οποίος παρουσίασε τα πέτρινα γεφύρια της Πελοποννήσου μιλώντας μεταξύ άλλων και για τους φορείς που έχουν ασχοληθεί με την ανάδειξη τους.

Ακολούθησε ολιγόλεπτο διάλλειμα, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους γλυκίσματα και χυμοί. Μάλιστα, οι παριστάμενοι, πριν επιστρέψουν εκ νέου στην αίθουσα, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος.

Κατά την επιστροφή στην αίθουσα, το βήμα ανήκε στην MSc Αρχιτέκτονα-Μηχανικό και Υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ κα Μαρία Μπαλοδήμου, η οποία παρουσίασε την κατάρρευση δύο πέτρινων γεφυριών με 100 χρόνια διαφορά, εκείνων του Κόπανου και της Πλάκας, μιλώντας για δυνατότητες πιθανής αναστήλωσης, κάνοντας παράλληλα σύγκριση και δίνοντας τα συμπεράσματά της.

Τελευταίος έλαβε το λόγο -ως οικοδεσπότης- ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά και Ιστορικός κ. Νίκος Ι. Καρμοίρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση του Συλλόγου με το Γεφύρι, καθώς και στις ενέργειες που έχει προβεί το σωματείο για την ανάδειξη του μνημείου τα τελευταία 5 χρόνια.

Μετά το τέλος και του δεύτερου κύκλου ομιλιών πραγματοποιήθηκε η βίντεο-παρουσίαση του λογοτύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, βασισμένο στο Γεφύρι του Κόπανου, το οποίο αποτελεί το έμβλημα του Συλλόγου από την ίδρυσή του (1983).

Λίγο πριν το κλείσιμο διενεργήθηκε συζήτηση επί του θέματος της ημερίδας και επί των ομιλιών. Έτσι οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις και οι ομιλητές να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις.

Την παρουσίαση και το συντονισμό της ημερίδας είχε αναλάβει η κα. Νίκη Κουλογεωργίου, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και Γ. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις με την συνολική της παρουσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας, γκραβούρας και αρχειακού υλικού με τον τίτλο: «Το Γεφύρι στο χαρτί», η οποία θα παραμείνει στον χώρο της Βιβλιοθήκης έως και την Παρασκευή 13/11/2015. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, του Ν.Π. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία του κόσμου που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, η οποία διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες. Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα και για περίπου μιάμιση ώρα η αίθουσα ήταν κατάμεστη, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν έως το τέλος. Ανάμεσα στο φιλομαθές κοινό παρευρέθησαν πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και σωματείων τόσο εντός όσο κι εκτός Λακωνίας.

Ύστερα από τη λήξη της εκδήλωσης προσφέρθηκε -ως αναμνηστικό της ημερίδας- στους παρόντες κατά την έξοδό τους έναν μπρελόκ με το νεοπαρουσιασθέν λογότυπο του Συλλόγου.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά ευχαριστεί από καρδιάς όλους εκείνους που παρευρέθηκαν στην επιστημονική ημερίδα, τιμώντας με την παρουσία τους τούς προσκεκλημένους ομιλητές, καθώς και την προσπάθεια που κατέβαλε ο Σύλλογος. Απευθύνει, επίσης, εγκάρδιες ευχαριστίες στου χορηγούς [Ξενοδοχείο «Μενελάιον», Χυμοί «Λακωνία», Ζαχαροπλαστεία «Serano», κ. Γεράσιμο Καλλιακούδη] κι σε όλους όσοι συνέβαλλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην άψογη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Επόμενος στόχος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά είναι η άμεση έκδοση των πρακτικών της ημερίδας, ώστε να υπάρχουν συγκεντρωτικά σε έναν τόμο όλες οι πληροφορίες για το σπουδαίο Γεφύρι του Ευρώτα.

Τέλος, σημειώνεται πως την επομένη της ημερίδας, Κυριακή 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο χώρο του Γεφυριού του Κόπανου. Έτσι ήρθαμε σε οπτική επαφή με τα απομεινάρια του μνημείου, καθώς επίσης και με τις παρακείμενες κι όμορές του αρχαιότητες.

Πηγή: e-karavas.gr