ΣΠΑΡΤΗ. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Πνευματική Εστία Σπάρτης, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, η εκδήλωση που οργάνωσαν ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης και το Ινστιτούτο Σπάρτης με θέμα : «ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ : ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ»

Προσκεκλημένη ομιλήτρια η Επίτιμη Έφορος των Αρχαιοτήτων κ. Παναγιωτοπούλου Αναστασία , επιστήμων με σημαντικές σπουδές κι αξιόλογη επιστημονική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με ουσιαστική γνώση και αγάπη για την αρχαιολογία .

Με πλούσιο οπτικό υλικό και με βαθιά επιστημονική γνώση κι επάρκεια η κ. Παναγιωτοπούλου Αναστασία παρουσίασε στο σπαρτιατικό κοινό , το οποίο κατέκλυσε ασφυκτικά ΚΑΙ τις δύο αίθουσες της Πνευματικής Εστίας , τα διατηρημένα αρχαιολογικά μνημεία κι ευρήματα της Σπάρτης , αναλύοντας τα ιστορικά τους στοιχεία , τη σπουδαιότητά τους αλλά και τα μορφολογικά , αρχιτεκτονικά , καλλιτεχνικά , κλπ , χαρακτηριστικά τους .

Να σημειωθεί ότι η κ. Παναγιωτοπούλου Αναστασία , υπηρέτησε , μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών θέσεων , σε δυο περιόδους στη Σπάρτη , αρχικά ως Επιμελήτρια και μετά ως Διευθύντρια , συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών μας μνημείων .

Την κ. Παναγιωτοπούλου Αναστασία διαδέχτηκε στο βήμα η γνωστή και διακεκριμένη συμπολίτης μας κ. Κανελλοπούλου Αναστασία , καθηγήτρια Φιλόλογος και Πρόεδρος του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ , η οποία ανέπτυξε , διεξοδικά και τεκμηριωμένα , την εισήγησή της σχετικά με την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των σημαντικότατων αρχαιολογικών μνημείων κι ευρημάτων της Σπάρτης , στα πλαίσια μια ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής για την ανάπτυξη του τόπου μας, στην οποία οφείλουν να πρωτοστατήσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄ βαθμού , οι πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες του Νομού αλλά και η τοπική κοινωνία .

Το εκλεκτό και πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και διακρίθηκε για την ποιότητά του συμμετέχοντας ενεργά , μετά το πέρας των ομιλιών , στον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε .

Ιδιαίτερη εντύπωση κι ενδιαφέρον προξένησε η πρόταση του συμπολίτη μας κ. Νίκωνα Σπ. Τζινιέρη για έκθεση αρχαιολογικών θησαυρών της Σπάρτης που βρίσκονται στις αποθήκες σ’ έναν κατάλληλο , ασφαλή και προσβάσιμο στο κοινό χώρο , έως ότου ανεγερθεί το Νέο Μουσείο Σπάρτης , υποδεικνύοντας , ως τέτοιον , τον χώρο του πρώην εργοστασίου «ΜΟΡΦΟΓΕΝΗ» , εκτάσεως 2.000 τ.μ.

Τη συζήτηση και την όλη εκδήλωση συντόνισε ο κ. Μητράκος Ευάγγελος , δάσκαλος, Γραμματέας του ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ .