ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Παράρτημα Λακωνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (Π.Ε.Π.Τε.Γ.) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επιβολή φόρου στο κρασί που φέρεται προς ψήφιση από την Κυβέρνηση στη Βουλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα όπως και του δευτερογενή (ως επέκταση του πρώτου) από όλες τις κυβερνήσεις, έχει χαρακτηριστεί ως ένας από του τομείς που μπορεί να βγάλει από την κρίση τη χώρα μας.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η προχειρότητα λήψης αποφάσεων από τις κυβερνήσεις μας, δείχνουν το ακριβές αντίθετο.

Τα πρόσφατα μέτρα αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι οι δεσμεύσεις των κυβερνόντων παραμένουν μόνο λόγια.

Η νέα επιβολή ενός ακόμα φόρου σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μας μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Κ.Τ.) στους εμφιαλωμένους οίνους κατά 0,40ευρώ/λίτρο (αρχική σκέψη) όπου τελικά κατέληξε στα 0,20 ευρώ/λίτρο (προς ψήφιση), πρωτίστως αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την προχειρότητα της λήξης αποφάσεων και δευτερογενώς θα οδηγήσει στην ανεργία ένα μεγάλο μέρος από τους 20.000 εργαζόμενους στον οινοποιητικό κλάδο, στην εγκατάλειψη οινοποιητικών εκτάσεων (από τους 200.000 Έλληνες αμπελουργούς) και στην επιδείνωση της ήδη άσχημης κατάστασης των περίπου 700 οινοποιητικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον είναι απορίας άξιον, με ποια κριτήρια η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση όταν καμία Ευρωπαϊκή οινοπαραγωγός χώρα δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο στο κρασί, ειδικά στη χώρα μας όπου παραμένει εδώ και αρκετά χρόνια στη δύνη της ύφεσης με τα αποτελέσματα όπου όλοι μας βιώνουμε.

Να θυμίσουμε στους κυβερνώντες ότι:

1. Το κρασί είναι η φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, θεωρείται και είναι αποκλειστικά τοπικό γεωργικό προϊόν.
2. Το κρασί είναι τρόφιμο, κάθε μέρα επάνω στο ελληνικό τραπέζι. Κινείται σε αντίθετη τροχιά με τα διάφορα οινοπνευματώδη – κυρίως εισαγόμενα – και τα οποία δικαίως φορολογούνται με ειδικό φόρο.
3. Το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία αφού από 8% ΦΠΑ το 1992, έφτασε σε 23% ΦΠΑ πρόσφατα (σημειώνεται ότι αντίστροφα τα οινοπνευματώδη κατέβηκαν από 36% ΦΠΑ στο 23% ΦΠΑ)
4. Μόνο τα κράτη – μέλη που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους έχουν επιβαρύνει τους εισαγόμενους οίνους με φόρους.

Ερωτάμε επομένως, πως είναι δυνατόν ο πρωτογενής τομέας της χώρα μας να λειτουργήσει ως μοχλός της ανάπτυξης όταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις? Πως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του, βάζοντας επιπλέον φόρους, είτε είναι άμεση είτε έμμεση? Ποιο περιβάλλον διαμορφώνουν με αυτές τις αποφάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την προώθηση των ποιοτικών παραγόμενων προϊόντων μας?

Για τους παραπάνω λόγους το τοπικό τμήμα Π.Ε.Π.Τε.Γ Λακωνίας εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στην εφαρμογή του Ε.Φ.Κ στους οίνους. Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να σκεφτεί ξανά και να επανεξετάσει το σχετικό μέτρο. Τέλος στηρίζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη του κλάδου (αμπελουργούς- αγρότες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις) στο δίκαιο αγώνα τους».