Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

O Πολιτισμός είναι η κληρονομιά των παλαιών γενεών προς τις νεότερες. Ένα θεμέλιο γερό πάνω στο οποίο οι νεότερες γενιές καλούνται να χτίσουν το δικό τους οικοδόμημα πριν κι αυτό, μαζί με τα άλλα, κληροδοτηθεί στις επόμενες.

Ο Ελληνικός Πολιτισμός, που έδωσε τα φώτα του σε ολόκληρον τον κόσμο φτάνει ως εμάς, κυρίως, μέσα από την παράδοση. Ό, τι μας κληροδότησαν οι «παλαιοί των ημερών» πρέπει να διατηρείται ως κόρη οφθαλμού, για να μένει αδιάσπαστη η αλυσίδα που μας δένει με τους παππούδες και τις γιαγιάδες του Χθες και να έχουμε ένα καθαρό φως που να φωτίζει το δρόμο μας προς το μέλλον.

Αυτήν τη σοβαρή αποστολή, του να παραμένει, δηλαδή, ζωντανή η παράδοση, επιτελούν σήμερα τα Λαογραφικά Μουσεία, τα οποία, διασκορπισμένα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια κρατούν αδιάσπαστη την ενότητα του «Χθες» με το «Σήμερα» και μας οδηγούν με ασφάλεια στο «Αύριο».

Τα Λαογραφικά Μουσεία, ως μια ανοιχτή πολιτισμική διαδικασία, βοηθούν τους επισκέπτες, μέσα από τις συλλογές τους, να κατανοήσουν και να βιώσουν τον ελληνικό-τοπικό πολιτισμό. Κάθε ανθρώπινο δημιούργημα είναι ατοµικό στη βάση του, αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί βασίζεται στις συλλογικές παραστάσεις που επικρατούσαν στην εποχή του.

Μέσα στα πλαίσια αυτά η Λακωνία έχει την ευτυχία και την τύχη να φιλοξενεί ένα καταπληκτικό και μοναδικό στο είδος του Λαογραφικό Μουσείο! Πρόκειται για το «Λαογραφικό Μουσείο Γεωργίου Μουρκογιάννη, στην Κίττα (την Πολυπυργού) της Μέσα (Λακωνικής) Μάνης.

Η Κίττα, κλασικό μανιάτικο χωριό, υπήρξε η πατρίδα της ισχυρής μανιάτικης οικογένειας των Νικλιάνων και αποτελεί μόνη της ένα ζωντανό Μουσείο της μανιάτικης παράδοσης με τους με τους επιβλητικούς μανιάτικους πύργους της, τις παλαιές εκκλησιές της και τα εκπληκτικά, πετρόστρωτα, στενά καλντερίμια της.

Ο Δικηγόρος κ. Μουρκογιάννης Γεώργιος, ευπατρίδης και γνήσιος Έλληνας πατριώτης, σε έναν ιδιόκτητο Μανιάτικο Πύργο που τα θεμέλιά του φτάνουν στο 1500 μ. Χ.(!!!), από αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μάνη αλλά και από απέραντη λατρεία για την Ελλάδα μας και την Παράδοσή της αποφάσισε, αντί να εκμεταλλευθεί οικονομικά τον πύργο αυτόν όπως επιτάσσουν οι καιροί, να δημιουργήσει εκεί ένα Λαογραφικό Μουσείο θεωρώντας ότι: «οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση δεν ταυτιζόταν με την ιστορία του κτιρίου!».
Τα λόγια του, κατά τα εγκαίνια του Μουσείου το 2012 δείχνουν την ποιότητα ψυχής ενός Ανθρώπου – Ευεργέτη ο οποίος έκανε σκοπό της ζωής του να γίνει χρήσιμος στον τόπο και την πατρίδα του:

«Εγκαινιάζουμε σήμερα αυτή την Πολιτιστική και Λαογραφική Κυψέλη, του Πολιτισμού και της Ιστορίας μας. Το μουσείο αυτό μπορεί να έχει την σφραγίδα μας, αλλά ανήκει σε όλη την Μάνη, σε όλη την Λακωνία, στην Πελοπόννησο, στην Ελλάδα. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να το επισκέπτεται με ελεύθερη είσοδο».

Με προσωπικό κόστος και μόχθο και με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων ο κ. Μουρκογιάννης κατάφερε να δημιουργήσει ένα Λαογραφικό Μουσείο κόσμημα, που τιμά τη Μάνη, τη Λακωνία κι ολόκληρη την Ελλάδα μας.

Σε επτά ολόκληρες αίθουσες εκτίθενται αντικείμενα από όλη την Πελοπόννησο, ιδιαίτερα όμως από τη Μάνη, όπως όπλα από την επανάσταση του 21 νομίσματα της δραχμής από διάφορες εποχές, πιθάρια, μύλοι, σκεύη οικιακά, γεωργικά εργαλεία και πολλά άλλα, που ξυπνούν αναμνήσεις στους μεγαλύτερους και ενημερώνουν τους νεότερους. Όπως διηγείται ο ιδρυτής του Μουσείου κ. Μουρκογιάννης:

«Υπάρχουν γούρνες που χρονολογούνται το 100- 200 μ.Χ! Υπάρχει το «λιμπί», η γούρνα, δηλαδή, συνθλίψεως του ελαιοκάρπου, υπάρχουν γούρνες που εχρησιμοποιούντο ως σκάφες, υπάρχουν γούρνες που έτριβαν το αλάτι, έχουμε και πέτρινο μύλο που έκοβαν το σιτάρι! Επίσης μέσα στο χώρο του μουσείου υπάρχει και ο θρόνος του προέδρου της δημογεροντίας της εποχής εκείνης, επί Φραγκοκρατίας, χειρομύλια από το 1600 μ.Χ., καζάνια, πινιάτες, καντάρια, παλάντζες, πλάστιγγες και άλλα ζυγιστικά είδη, πιθάρια και στάμνες διακοσίων και τριακοσίων ετών και πολύ φωτογραφικό υλικό σχεδόν όλης της Μάνης!»

Σκοπός του Μουσείου, δηλώνει ο κ. Μουρκογιάννης, είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς, η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση και προβολή του πάσης φύσεως ιστορικού και λαογραφικού υλικού, για τη μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των κατοίκων της Μάνης και της Λακωνίας ευρύτερα!

Στο λαογραφικό Μουσείο Μάνης του Γ. Μουρκογιάννη ο επισκέπτης αγγίζει τη Μάνη, τη γενέθλια γη, βλέπει κι αισθάνεται τη βαθιά και στενή συνάφεια του τόπου, της ιστορίας, της θρησκείας και της τέχνης.

Το Λαογραφικό Μουσείο Γ. Μουρκογιάννη, έχει τούτο το ξεχωριστό ανάμεσα στα άλλα: Σου δίνει την εντύπωση πως η ζωή που κάποτε έπαλλε σε αυτόν το μανιάτικο πύργο συνεχίζεται κι ότι ο νοικοκύρης του σου ανοίγει τις πόρτες για να σε καλοδεχτεί και να σε καλωσορίσει. Πολύτιμα και ξεχωριστά αντικείμενα και πλούσιες συλλογές αναδεικνύονται μέσα στο φυσικό τους χώρο, ο οποίος συνομιλεί με τα εκθέματα, δημιουργώντας μιαν ατμόσφαιρα υποβλητική και ζωντανή. Τριγυρνώντας στις αίθουσες του Πύργου αισθάνεσαι πως ζεις υπό την σκιά της ιστορίας – της ιστορίας που μας έφερε στο «σήμερα» και θα μας πάει στο «αύριο»!

Ο οραματιστής και ιδρυτής του Μουσείου κ. Μουρκογιάννης Γεώργιος, Δικηγόρος, με τόπο δικηγορίας το Ναύπλιο, δεν φείδεται χρόνου και κόπου, να έρθει (όποτε κι όταν χρειαστεί) από το Ναύπλιο στην Κίττα, προκειμένου, μαζί με την άξια σύζυγό του κ. Πόπη, να ξεναγήσουν βιωματικά - και φυσικά δωρεάν - τους επισκέπτες. Ο πηγαίος και καθαρός λόγος του κ. Μουρκογιάννη συγκινεί, παραδειγματίζει κι εμπνέει:
«Αυτό το Μουσείο δεν είναι δικό μου. Είναι δικό σας. Έγινε για σας!!!»

Το Λαογραφικό Μουσείο Γεωργίου Μουρκογιάννη στην Κίττα της Μέσα Μάνης αποτελεί ένα σημαντικό πυρήνα Πολιτισμού και Ιστορίας αλλά κι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη γενικότερη ανάπτυξη της Λακωνίας, στο μέτρο που οι θεσμικοί φορείς του τόπου μας θα το εντάξουν δυναμικά και ουσιαστικά στο «οπλοστάσιό» τους, για την προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Λακωνίας και ιδιαίτερα της Μάνης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τηλέφωνο επικοινωνίας για επισκέψεις ομάδων και group γραφείων τουρισμού 6944667639.
Γεώργιος Μουρκογιάννης Δικηγόρος.
Η είσοδος είναι δωρεάν.