ΣΠΑΡΤΗ. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λακωνίας «Οι Ζωσιμάδες» διοργανώνουν παρουσίαση βιβλίου του κ. Δημητρίου Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Aλεξ… μια αληθινή ιστορία».

Η παρουσίαση του μυθιστορήματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 στις 19.00 στην Αίθουσα Γεωργίου Περδικλώνη της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου).

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Δημήτριος Καρβούνης, εκπαιδευτικός και μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Λακωνίας «Οι Ζωσιμάδες», και ο κ. Δημήτριος Θ. Βαχαβιώλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Εμμανουήλ Στεργιούλης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Λακωνίας.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο κ. Δημήτριος Βλαχοπάνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για 33 χρόνια. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Εορδαίας Κοζάνης και της Ε.Λ.Μ.Ε. Άρτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Άρτας, πρόεδρος του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες συνέδρια και ημερίδες επιστημονικού και πνευματικού χαρακτήρα, ενώ άρθρα και άλλα κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στον ηλεκτρονικό Τύπο. Ακόμα, έχει εκδώσει δέκα προς το παρόν μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές, ενώ έχει τιμηθεί, τον Νοέμβριο του 2006, από τον Φιλολογικό και Λογοτεχνικό Όμιλο Αγρινίου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος» για το ποίημά του «Αρνητικό Αχανές», με το οποίο έλαβε μέρος στον 3ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ανωτέρω Όμιλος για το 2005-2006.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Με το μυθιστόρημά του «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…, μια αληθινή ιστορία» ο κ. Βλαχοπάνος επιλέγει να δώσει μυθιστορηματική διάσταση σε ένα συγκλονιστικό γεγονός : την αποτρόπαια σφαγή των κατοίκων του Κομμένου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ειδικότερα, αναπλάθει με γλαφυρή και γεμάτη πλαστικότητα γλώσσα τον γάμο της εικοσιτριάχρονης Αλεξάνδρας Μάλλιου, που πνίγηκε στο αίμα. Αναμετράται, επομένως, με ένα υλικό που προέρχεται από την ιστορική πραγματικότητα και είναι από μόνο του τόσο ισχυρό, που υπερβαίνει ίσως την ίδια τη λογοτεχνική έμπνευση και αποτελεί όχι μόνο μια ειλικρινή προσπάθεια ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης αλλά και μια απόλυτη καταγγελία της ιδεολογίας του ναζισμού, δυστυχώς οδυνηρά επίκαιρης και στις μέρες μας.