ΛΑΚΩΝΙΑ. Την Κυριακή 29 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση των Αγροτικών Συλλόγων Δήμων Α. Μάνης και Ευρώτα στο Γύθειο. Στην συνάντηση των αγροτών ήταν προσκεκλημένος ο Βουλευτής Λακωνίας και συντονιστής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών σε σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι η παρουσία του κ. Αραχωβίτη ήταν πολύ εποικοδομητική αφού φαίνεται πως με την τοποθέτησή του «έριξε φως» σε πολλά ζητήματα που έχρηζαν διευκρινίσεων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα της ΚΑΠ, των επιδοτήσεων, του Τυνησιακού ελαιολάδου, του ασφαλιστικού και του φορολογικού τομέα. Ενδιαφέρον σημείο αυτό που σχετίζεται με την πολυαναμενόμενη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης η οποία αναμένεται να δοθεί κατά πολύ μειωμένη αφού, πέραν της οριζόντιας μείωσης που εφαρμόζεται σε όλους τους δικαιούχους και είναι της τάξης του 15% ένα ακόμη 30% θα καθυστερήσει να καταβληθεί μερικούς μήνες ενώ ο τελικός υπολογισμός θα γίνει μετά την ανάρτηση των οριστικών δικαιωμάτων και την υποβολή των ενστάσεων. Περίπου τα μισά λεφτά από όσα δικαιούνται θα πάρουν λοιπόν οι αγρότες, σύμφωνα τουλάχιστον με την ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων των Δήμων Αν. Μάνης και Ευρώτα.

Όσο για το ασφαλιστικό, εάν οι προτάσεις Κατρούγκαλου γίνουν αποδεκτές από τον ΟΓΑ τότε θα δημιουργηθεί ένα Υπερταμείο στο οποίο θα ενοποιηθούν ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ.

Σε σχέση με το φορολογικό, από τη συζήτηση στη συνάντηση των αγροτών στο Γύθειο προέκυψε ότι είναι πιθανόν οι φορολογικές δηλώσεις το 2016, για τη χρήση του 2015, να γίνουν με συντελεστή 20% αντί για 13% όπως αναμενόταν. Κοινή πεποίθηση ήταν ότι οι επιδοτήσεις των βιοκαλλιεργητών δεν θα χαθούν ενώ μεγάλο μέρος τους θα καλυφθεί μέσα στο τρέχον έτος, το Δεκέμβριο του 2015.

Αξιοσημείωτη και η αναφορά στο μείζον για την περιοχή της Πελοποννήσου θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, στους αγρότες που βρέθηκαν στη συνάντηση μεταφέρθηκε ότι θα επιχειρηθεί άμεσα η λύση του μνημονίου που ισχύει σήμερα μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Στην ανακοίνωση των εκπροσώπων των δύο αγροτικών συλλόγων πάντως τονίζεται ότι η προσέλευση των μελών τους δεν ήταν ικανοποιητική παρά το ενδιαφέρον της συζήτησης. Σημειώνεται μάλιστα καταληκτικά:

«Εμείς σαν Αγροτικοί Σύλλογοι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να διεκδικούμε ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Όμως χωρίς την ενεργή συμπαράσταση του κόσμου η προσπάθεια μας δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι να καταλάβετε ότι αν ψηφισθούν όλα αυτά τα μέτρα θα πάψει να υπάρχει ο αγρότης όπως τον ξέρουμε. Θα ξεπηδήσουν εγκαταλελειμμένα χωράφια , εγκαταλελειμμένα χωριά , κόσμος στην ανεργία και εταιρείες για τις οποίες θα δουλεύετε στα κτήματά σας. Τι περιμένετε; Τελικά το μόνο που μας μένει να φωνάξουμε είναι : Ζήτω ο καναπές!!
Με τις υγείες σας!».