ΣΚΑΛΑ. Ο Δήμος Ευρώτα αντίκειται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το κλείσιμο των Αστυνομικών Τμημάτων Κροκεών, Βλαχιώτη και Αστυνομικού Σταθμού Γερακίου δεδομένου ότι η λειτουργία τους κρίνεται απαραίτητη για την ασφάλεια και προστασία των πολιτών.

Ύστερα από εισήγηση του Αντιδημάρχου Ευρώτα κ. Ηλία Παναγιωτακάκου το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης της λειτουργίας των προαναφερόμενων Αστυνομικών Τμημάτων.

Στην εισήγησή του ο κ. Παναγιωτακάκος μεταξύ άλλων τόνισε την υποβάθμιση των υπηρεσιών προστασίας του πολίτη με αποτέλεσμα την αύξηση της παραβατικότητας σε όλα τα επίπεδα. Οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της αστυνομίας δεν αρκούν για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας, καθώς οι δομές των υπηρεσιών είναι αποδυναμωμένες και ανεπαρκείς σε πολλές περιπτώσεις.

Ως εκ τούτου επιβάλλεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα Αστυνομικά Τμήματα και επιπλέον να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα οι συγχωνεύσεις των δημοσίων υπηρεσιών δεν έχουν εξυπηρετήσει τον στόχο της περικοπής των δημοσίων δαπανών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα αναμένει την αναθεώρηση του σχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την προσαρμογή της πολιτικής τους στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Ακολουθεί η εισήγηση του Ηλ. Παναγιωτακάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα.

«Διαφωνία με το κλείσιμο των Α.Τ. Κροκεών-Βλαχιώτη και του Α. Σταθμού Γερακίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα διαφωνεί με τον σχεδιασμό για το κλείσιμο των Α.Τ Κροκεών, Βλαχιώτη και του Αστυνομικού Σταθμού Γερακίου.

Δεν αναφερόμαστε στην συναισθηματικότητα εκ των αρχαιότερων Αστυνομικών Τμημάτων της Λακωνίας, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η εποχή έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο της, μπροστά σε άλλου είδους εξυπηρέτησης συμφερόντων και σχεδιασμών.

Γνωρίζουμε, όπως γνωρίζετε ότι το εγχείρημα των πολυδύναμων Αστυνομικών Τμημάτων, που υλοποιήθηκε ,κυρίως στα αστικά κέντρα απέτυχε, γιατί είναι γνωστό ότι, άλλες είναι οι αιτίες για την αποτελεσματικότητα στην παροχή υπηρεσιών προστασίας των πολιτών..

Η υποβάθμιση των υπηρεσιών προστασίας του πολίτη ξεκινούν κυρίως από την δεκαετία του 1990 με την «βίαιη» και ανεξέλεγκτη μεταναστευτική είσοδο ανθρώπων από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της χώρας, με τις γνωστές συνέπειες στην παραβατικότητα και τις νέες μορφές και δομές του εγκλήματος που συνεχίζονται σήμερα με εντατικότερους ρυθμούς.

Στις κρίσιμες δεκαετίες αντί να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των ιθυνόντων, ώστε να αλλάξουν οι δομές των σωμάτων ασφαλείας και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, έμειναν αγκυλωμένες σε ένα γραφειοκρατικό σύστημα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις σοβαρές επιτυχίες των αστυνομικών όλων των βαθμίδων και σε όλα τα επίπεδα.

Συνεπώς δεν ακυρώνουμε σε καμία περίπτωση την συμβολή της Αστυνομίας στην παραγωγή έργου για την προστασία του πολίτη, παρά την ριζική αλλαγή των δεδομένων, τόσο στην φύση του εγκλήματος, όσο και στην δομή της παραβατικότητας σε όλα τα επίπεδα (ναρκωτικά, ενδοοικογενειακή βία, βία στα γήπεδα κ.λ.π.).

Αντί να υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια ανεξαιρέτως Κυβερνήσεων μια νέα αντίληψη για την αντιμετώπιση αυτής της «αλλαγής» του κλίματος που κυρίως προήλθε από την μαζική είσοδο λαθραίως εισερχομένων μεταναστών, ακολουθείται η πολιτική της συνένωσης Τμημάτων στην λογική «όσο πιο πολλοί, τόσο καλύτερα».

Αυτή η πολιτική της ποσοτικοποίησης ειδικά στην προστασία του πολίτη αποδεδειγμένα έχει αποτύχει και θα αποτύχει αν εφαρμοστεί ανεξέλεγκτα, ιδιαίτερα με τις νέες μεταναστευτικές ροές, κυρίως των Αφροασιατών και των αναμενόμενων Σύριων.

Σε ότι αφορά το Α.Τ Κροκεών και Βλαχιώτη,αλλά και ο Α.Σ Γερακίου πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους, στην ζώνη ευθύνης που τους αναλογούν και να ενδυναμωθεί ο χαρακτήρας τους, με προσωπικό ,μέσα και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η χωροταξία και η γεωμορφία των Δ.Ε Κροκεών Έλους και Γερονθρώνδεν επιτρέπουν συννενώσεις που θα νεκρώσουν οριστικά και τελεσίδικα την προστασία των συμπολιτών μας από οποιαδήποτε εγληματική απειλή ή παραβατική συμπεριφορά.

Είναι αυτονόητη η καταδίκη μιας τέτοιας πολιτικής πρακτικής από την σημερινή κυβέρνηση, όπου στο όνομα της περιστολής των δαπανών (ενοίκιο Α.Τ Κροκεών, Βλαχιώτη) συνεχίζει πιο έντονα και πιο υπάκουα τον μνημονιακό δρόμο που πριν καταδίκαζε.

Ελπίζουμε έστω την τελευταία ώρα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να αναθεωρήσει αυτό το σχέδιο και να αφήσει εν λειτουργία τα Α.Τ Κροκεών και Βλαχιώτη, με δυναμική μάλιστα ενίσχυση σε όλους τους τομείς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρά την αντίθεση του στις συγχωνεύσεις των Δημοσίων υπηρεσιών σχολείων, τραπεζών, που αποδείχθηκαν ότι όχι απλά δεν προσέφεραν τίποτα, ούτε καν στην υποτιθέμενη περιστολή των δαπανών, μπορεί να συζητά με θέσεις και προτάσεις στο πλαίσιο της οργανωμένης διαβούλευσης.

Πολύ δε όταν το πλαίσιο αφορά την προστασία των πολιτών και των περουσιών τους.

Με εδραιωμένη την θέση για την συνέχιση λειτουργίας των συγκεκριμένων Α.Τ, θα αναμένουμε τις ενέργειες και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Φυσικά και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η προβαλλόμενη θέση των ενοικίων, γιατί όπως π.χ το Τοπικό Συμβούλιο Κροκεών έχει πειστική πρόταση πληρωμής του.

Επίσης η θέση σε κάθε Δήμο ένα πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα και αυτή γίνεται «ΑΛΛΑ ΚΑΡΤ» και εντός της Π.Ε Λακωνίας.

Συνεπώς θα πρέπει στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του Πολίτη η Κυβέρνηση να ξεφύγει από τον μνημονιακό της μονόδρομο και να τηρήσει τις ελάχιστες δεσμεύσεις της.

Ο Αντιδήμαρχος, Ηλίας Παναγιωτακάκος».