Δύο επίκαιρες ερωτήσεις για τα ζητήματα της αγροκτηνοτροφίας κατέθεσαν προ ημερών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραίτης στη Βουλή απευθυνόμενοι στον αρμόδιο Υπουργό.

Οι ερωτήσεις αφορούν αφενός στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες εξαιτίας της σημαντικής μείωσης που εφαρμόστηκε στη βασική ενίσχυση και αφετέρου, στον «αποκλεισμό» στον οποίο οδηγούνται χιλιάδες κτηνοτρόφοι εξαιτίας της καθυστερημένης και μειωμένης πληρωμής της βιολογική κτηνοτροφίας.

Και στις δυο περιπτώσεις τονίζεται ότι το μέλλον των αγροτοκτηνοτρόφων είναι περισσότερο από δυσοίωνο καθώς οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν, ως επι το πλείστον, πρόβλημα επιβίωσης.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των βουλευτών.

1. «Θέμα: Μεγάλα προβλήματα από τη δραστική μείωση της βασικής ενίσχυσης.

Η οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζουν στην αγροτιά, τόσο από τη δραστική μείωση των ενισχύσεων που με το νέο σύστημα της ΚΑΠ 2014-2020 φτάνει μέχρι και το 50%, όσο και από τη στέρηση της προκαταβολής στην πετσοκομμένη βασική ενίσχυση. Αφού σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων, που έμειναν απλήρωτοι και κυρίως νέοι αγρότες, πολλές είναι οι αδικίες, ανισότητες, λάθη κ.ά. αποδεικνύοντας ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν κάλπικες.

Αν και είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ΚΑΠ της ΕΕ, το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων, ευνοώντας τους μεγάλους να γίνουν μεγαλύτεροι, ωστόσο έμεινε εκτός πληρωμής σημαντικό ποσοστό αγροτών και από αυτή τη συρρικνωμένη-πετσοκομμένη ενίσχυση που δικαιούνται, που αποτελεί πλήγμα για την επιβίωση τους.

Κυρίως με αυτή τη μεθοδολογία ενισχύονται οι όροι ανισότητας στην παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής για τη μικρομεσαία αγροτιά να διογκώνεται και να γίνεται δυσβάσταχτο. Προστίθεται μάλιστα στα άγρια και σκληρά μέτρα που προώθησε και προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, αν και στο παρελθόν τα είχε καταγγείλει ως «ταφόπετρα της αγροτιάς» και αφορούν την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτικά εφόδια, την κατάργηση ουσιαστικά του αγροτικού πετρελαίου, την εξοντωτική φορολόγηση, τον 3πλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ κ.ά.

Με αυτά τα σκληρά μέτρα ως εργαλεία, σίγουρο είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς άμεσα, γρήγορα, βίαια. Εξυπηρετείται έτσι ο στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ για τη συγκέντρωσης της γης, παραγωγής και εμπορίας στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην καταστροφή μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που θα ενισχύσουν το συνωστισμό στο δρόμο της ανεργίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι άμεσα και γρήγορα μέτρα θα πάρει προκειμένου να αποδοθεί ολόκληρη η βασική ενίσχυση, χωρίς παρακρατήσεις και τι σχεδιάζει για τη μείωση του κόστους παραγωγής και επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών;

Η βουλευτής, Διαμάντω Μανωλάκου»

2. «Θέμα: Σε αποκλεισμό οδηγούνται χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα από τις πληρωμές βιολογικής κτηνοτροφίας εξαιτίας μη έκδοσης άδειας σταβλικής εγκατάστασης και άλλους λόγους.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί σε χιλιάδες κτηνοτρόφους, λόγω της αδυναμίας πληρωμής των δικαιούχων του μέτρου 214 -Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις στη δράση 1.2 – Βιολογική Κτηνοτροφία, καθώς οι ίδιοι έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες έκδοσης άδειας σταβλικής εγκατάστασης πληρώνοντας μεγάλα ποσά χωρίς όμως να έχει λυθεί το πρόβλημά τους και χωρίς δικιά τους υπαιτιότητα απειλούνται με αποκλεισμό από τις πληρωμές της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Επίσης, 500 περίπου φτωχοί κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία, που περίμεναν να πληρωθούν για το έτος 2012 για την βιολογική κτηνοτροφία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με αυταρχικό τρόπο τους έστειλε υπεύθυνες δηλώσεις και τους εκβιάζει να τις υπογράψουν και να δεχτούν μηδαμινά ποσά, πολύ κάτω από αυτά που δικαιούνται, και το χειρότερο πάνω στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις και να διεκδικήσουν τα ποσά που δικαιούνται για το 2012 και ενδεχομένως για τα επόμενα χρόνια.

Οι συνέπειες είναι δραματικές αφού αυτοί οι κτηνοτρόφοι και χιλιάδες ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Δεν έχουν πληρωθεί 2 χρόνια τώρα τις εξισωτικές αποζημιώσεις ή πήραν ψίχουλα εξαιτίας του αποχαρακτηρισμού των βοσκότοπων και πριν λίγες μέρες πήραν πετσοκομμένη την βασική ενίσχυση. Σημειωτέον οι κτηνοτρόφοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας είναι απλήρωτοι 4 χρόνια από το 2012, παρότι έχουν καταχρεωθεί για πληρωμές πιστοποίησης σε ιδιωτικές εταιρίες και για αιτήσεις πληρωμών και αγορά βιολογικών ζωοτροφών με μεγάλα ποσά.

Βιώνουν τα αδιέξοδα της αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε., της ΚΑΠ και των Ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά που υπηρετούν τη βασική στόχευση της ΕΕ για τη συγκεντροποίηση της παραγωγής σε λίγα χέρια και την απελευθέρωση εκτάσεων, την αλλαγή χρήσης της ώστε να δοθεί στο κεφάλαιο φτηνή γη, πολιτικές που οδηγούν σε βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρούς κτηνοτρόφους αφού μειώνονται ενισχύσεις και δικαιώματα, σε συνδυασμό με την άγρια φορoληστεία του ΕΝΦΙΑ σε χωράφια και μαντριά , των χαρατσιών στον ΕΛΓΑ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και τη νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
• Για να πληρωθούν άμεσα όλοι οι κτηνοτρόφοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Καθώς και να αποσυρθεί το απαράδεκτο έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η υπεύθυνη δήλωση που το συνοδεύει.

Ο βουλευτής, Νίκος Μωραΐτης»