Γράφει η Δρ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη*

Μετά την δημοσίευση του κειμένου της κ. Ασπασίας Λούβη, και της ατυχούς αναφοράς της στην εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων προς τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για την αποδοχή ή μη της ιεραρχικής προσφυγής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με τον χαρακτηρισμό του Χυμοφίξ στη Σπάρτη, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν κάποια στοιχεία προς επίρρωση της πραγματικής ιστορίας.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης προσυπογράφεται αρμοδίως, από τον συντάκτη, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης και (όπως γνωρίζει η κα Λούβη) περιλαμβάνει στοιχεία του φακέλου της επιβλέπουσας (στο σύνολο) και μελετήτριας (κατά ένα τμήμα) του Χυμοφίξ, Αλεξάνδρας Φιλανθρωποπούλου – Γιαννακούλα αρχιτέκτονα, με μεγάλη δραστηριότητα και έργο στην Σπάρτη. Ο φάκελος αυτός εντοπίστηκε στο αρχείο που φυλάσσει με εξαιρετική επιμέλεια ο υιός της, επίσης αρχιτέκτονας, Δημήτρης Γιαννακούλας, ο οποίος και τον διέθεσε ευγενώς προκειμένου να αντληθούν και να παρουσιαστούν (ως όφειλαν) αυθεντικά στοιχεία (σχέδια, επιστολές κ.α.) στα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου. Η αναλυτική εισήγηση καθώς και τα πρακτικά του Συμβουλίου δημοσιοποιούνται μόνο μετά την διοικητική ολοκλήρωση της εξέτασης της ιεραρχικής προσφυγής και με γραπτό αίτημα των ενδιαφερομένων.

Η κοινοποίηση των στοιχείων της εισήγησης, καθώς και όσων διημείφθησαν, δεσμεύεται προς το παρόν από την κείμενη νομοθεσία αλλά κυρίως δεσμεύεται από την δεοντολογία που διέπει τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και που προφανώς δεν υιοθετήθηκε από την κα Λούβη.

Επισημαίνεται όμως ότι τα στοιχεία της εισήγησης όχι μόνο δεν αμφισβητήθηκαν αλλά αντιθέτως ζητήθηκε η δημοσίευσή τους ώστε να γίνουν γνωστά στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό.

Και τέλος, για την ιστορία, να προσθέσω ότι η πρώτη εισήγηση για την εγκατάσταση Μουσείου στο Χυμοφίξ έγινε από την υπογράφουσα το 1995 προς τον τότε γενικό Γραμματέα κ. Γεώργιο Θωμά, προτείνοντας τη θέση ως απολύτως κατάλληλη για την χωροθέτηση του Μουσείου, στην είσοδο της πόλης και σε άμεση γειτνίαση με τον λόφο της Ακρόπολης της Σπάρτης.

Τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού (Σπαρτιάτισσες και μη) έχουν ταχθεί και υπηρετούν το πολιτισμό και τα μνημεία ανεξαρτήτως προέλευσης, τοπικισμών και ιδεοληψιών χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό όφελος, συντεχνιακές σχέσεις ή άλλες σκοπιμότητες και αυτό το έχουν αποδείξει, πολλά χρόνια τώρα, οι πράξεις τους.

*Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύχρονων Μνημείων