ΣΚΑΛΑ. Το «2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου -Καλαμάτας», που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.
28 με 31 Ιανουαρίου φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ευρώτα στη Σκάλα.
Το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (σε συνέχεια του Πανοράματος Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις» που είχε διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2014) είχε μεγάλη επιτυχία και από προσέλευση κόσμου και από ποιότητα ταινιών και ήταν ένα πολιτιστικό γεγονός που συζητήθηκε στις άλλες πόλεις που φιλοξένησαν το Φεστιβάλ.


Το Φεστιβάλ με επίκεντρο την Καλαμάτα, περιλαμβάνει ένα πανόραμα 70 ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 5ετίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα (και οι δύο είχαν την επιμέλεια του περσινού φεστιβάλ). Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό. Μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν οι Frode Storaas από τη Νορβηγία και ο Martin Gruber από τη Γερμανία εθνολόγοι-σκηνοθέτες στο πλαίσιο αφιερώματος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ , καθώς επίσης και οι Manolo Sarmiento από τον Ισημερινό και Hugo Mata από το Σαλβαδόρ στο πλαίσιο αφιερώματος στο Ιβηροαμερικάνικο ντοκιμαντέρ. Μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβληθεί και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Άργος, Σκάλα Λακωνίας, Αμαλιάδα), όπως έγινε και τον Ιανουάριο του 2015.


Ιδιαίτερη σημασία θα παίξει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη, που και τις δύο προηγούμενες χρονιές έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Πάνω από 3.500 μαθητές παρακολούθησαν πέρσι την εκπαιδευτική ζώνη και 2.100 μαθητές το 2014. Φέτος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, των οποίων τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην διάρκεια της εκπαιδευτικής ζώνης.


Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Αργους, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθήνας, της ΚΕΑΔΗΜ και σε συνεργασία με το Goethe Institut, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Αγών».


Φέτος το φιλοξενούν οι πόλεις της Καλαμάτας, της Αμαλιάδας, της Σκάλας και του Άργους. Ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης χαιρετίζει το θεσμό στην πόλη της Σκάλας ως εξής: «Με την πεποίθηση ότι κάθε δημιουργική δύναμη πρέπει να περιβάλλεται απο την Αυτοδιοίκηση και να ενισχύεται έτσι ώστε να πολλαπλασιάζεται και να φθάνει στον πολίτη, φιλοξενούμε με μεγάλη χαρά το Φεστιβάλ στην πόλη της Σκάλας.Μάλιστα μέσα από την πρώτη αυτή συνεργασία θέλουμε να θεμελιώσουμε σταθερές και διαρκείς σχέσεις συνεργασίας, προσφέροντας μόνιμη στέγη στο θεσμό».