ΛΑΚΩΝΙΑ. Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας με τον Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο, τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγροτών κ.κ. Θ. Παπακωνσταντίνου, Αν. Χαλκίδης, Γ. Βρανάς (Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας), Ξεν. Τσέμπης (Αγροτικός Σύλλογος Αλμωπίας) και Δ. Δημητριάδης (Αγροτικός Σύλλογος Αν.Μάνης). Μαζί τους στη συζήτηση βρέθηκαν και οι βουλευτές κ.κ. Γ. Ορσουζίδης και Γ. Σηφάκης.

Το αποτέλεσμα της συζήτησης αποτιμήθηκε ως κατ’ αρχήν…ουδέτερο αφού ο Υφυπουργός διαφώνησε μεν με τους εκπροσώπους των αγροτών, δεσμεύθηκε όμως να επανεξετάσει τα αιτήματά τους αν και η υπαναχώρηση είναι δύσκολη.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των αγροτών, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Ευρώτα και Αν. Μάνης επέμειναν κυρίως στα παρακάτω ζητήματα:

1. Είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί ποιος θεωρείται αγρότης και ποια είναι τα κριτήρια του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος. Αυτό θα διευκολύνει τους αγρότες να καταλάβουν τι τους περιμένει αλλά και την κυβέρνηση να κάνει σωστές προβλέψεις.

2. Ο ΟΓΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομος. Πρότειναν μάλιστα συγκεκριμένες δράσεις για τον εξορθολογισμό του όπως οι:
-εξεύρεση λύσης για τους τουλάχιστον 300.000 εργάτες γης που τελούν υπό καθεστώς μαύρης εργασίας
-ξεκαθάρισμα όσων πραγματικά δικαιούνται τις παροχές του Ταμείου

Οι αγρότες θεωρούν ότι αυτοί που αποφασίζουν και παραμένουν ανυποχώρητοι «είναι άλλοι και δεν μιλούν Ελληνικά». Οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση δεν μοιάζει να μπορούν να αποδώσουν καρπούς οπότε, όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, «οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ευρώτα και Αν. Μάνης εκτιμούν ότι «το ασφαλιστικό και το φορολογικό προσπαθούν να το τραβήξουν για αργότερα. Είναι ένα παιγνίδι υπομονής και στρατηγικής. Ας ελπίσουμε ότι οι διάφορες απόψεις στον αγροτικό χώρο θα συγκλίνουν σε κάποια βασικά αιτήματα και δεν θα τους δώσουμε την ικανοποίηση της διάσπασης». Ήρθε η ώρα, λένε, αν όχι τώρα πότε;

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αν. Μάνης επιπλέον, καλεί όλους τους αγρότες του Δήμου Αν. Μάνης σε δυναμικές κινητοποιήσεις με αρχή την παράταξη των τρακτέρ στη Λίμνη Γυθείου και συνέχεια την συμπόρευση με τους Αγροτικούς Συλλόγους της Ελλάδας.