Με ένα λακωνικό αλλά «εκτελεστικό» ψήφισμα οι αγρότες από την περιοχή της Σκάλας και της Μάνης δίνουν την τελευταία προειδοποίηση στην Κυβέρνηση και στα αιρετά συμβούλια της Λακωνίας.

Οι δύο πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Αν. Μάνης και Ευρώτα Δημητριάδης και Αναγνωστάκος εκφράζοντας τους συναγωνιστές αγρότες που έχουν βγει στα Λακωνικά μπλόκα ζητούν απόσυρση του φορολογικού και του ασφαλιστικού Νομοσχεδίου και προειδοποιούν ότι μη έχοντας άλλη επιλογή θα «γκρεμίσουν τον όμορφο κόσμο που ονειρεύεται η Κυβέρνηση και οι δανειστές της χώρας».
Ζητούν πρώτα να ξεκαθαρίσει το φορολογικό. Να αποσαφηνιστεί ποιός είναι αγρότης, οι πηγές αγροτικού εισοδήματος και ποιό είναι το πραγματικό και όχι πλασματικό αγροτικό εισόδημα .Να αντιμετωπιστούμε σαν αγροτική επιχείρηση με τους διεθνώς αποδεκτούς όρους. Μετά να συζητηθεί το ασφαλιστικό, με τρόπο ξεκάθαρο και να μείνει ο ΟΓΑ (αφού εξυγιανθεί) αυτόνομο ταμείο των αγροτών.

Το Ψήφισμα που χθες κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ
«Ένας αγρότης έχει να αντιμετωπίσει:
1. Υψηλό κόστος παραγωγής ( λιπάσματα ,ρεύμα , πετρέλαιο , μηχανήματα κ.α)
2. Μηδενική ρευστότητα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που δεν δίδεται κανένα δάνειο.
3. Δύσκολες καιρικές συνθήκες
4. Καρτέλ εμπόρων που καθορίζουν την τιμή πώλησης του προϊόντος του.
5. Ανταγωνισμό (όχι υγιή) όμοιων προϊόντων απο άλλες χώρες.
6. Ένα εχθρικό κράτος
7. Ένα ανοικτό μαγαζί που δεν είναι σίγουρος μέχρι την τελευταία στιγμή αν και τι θα παράγει παρόλα τα έξοδα που έχει κάνει
8. Συνεχή ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων
9. Έναν υποχρεωτικό ΕΛΓΑ που για τα περισσότερα προβλήματα στην καλλιέργεια του δεν τον καλύπτει ασφαλιστικά.
10. Έξοδα που είναι δύσκολο να αποδείξει (εργάτες, οικογένεια κλπ)
Ακόμη και τα τεκμαρτά εισοδήματα έχουν άλλη λογική στα αστικά κέντρα απ᾽ oτι στην επαρχία. Παροχές όπως Υγεία, νερό και μεταφορές δεν είναι ίδιες. π.χ Ένα δεύτερο αμάξι όταν δεν έχεις συγκοινωνίες είναι ανάγκη δεν είναι πολυτέλεια (δεν εννοούμε βέβαια τα Cayen)
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και δυο Νομοσχέδια, το φορολογικό και το ασφαλιστικό με μια καθαρά εισπρακτική λογική.
Ποσοστά επί του εισοδήματος και το μεν και το δε, με τρόπο που ισοπεδώνουν τον αγρότη και δεν δίνουν κίνητρο περαιτέρω ανάπτυξης .
ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ
Επειδή θεωρούμε ότι το αγροτικό είναι πολύ σοβαρό θέμα και καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν το είδε έτσι, πρέπει να αποσυρθούν τα νομοσχέδια και να γίνει ειλικρινής και με ουσία διάλογος λαμβάνοντας υπόψη και τα προαναφερθέντα σημεία.
Πρώτα να ξεκαθαρίσει το φορολογικό. Να αποσαφηνιστεί ποιός είναι αγρότης, οι πηγές αγροτικού εισοδήματος και ποιό είναι το πραγματικό και όχι πλασματικό αγροτικό εισόδημα .Να αντιμετωπιστούμε σαν αγροτική επιχείρηση με τους διεθνώς αποδεκτούς όρους.
Μετά να συζητηθεί το ασφαλιστικό, με τρόπο ξεκάθαρο και να μείνει ο ΟΓΑ (αφού εξυγιανθεί) αυτόνομο ταμείο των αγροτών.
Αντιδρούμε γιατί αν περάσουν αυτά τα νομοσχέδια,θα σταματήσουμε να παράγουμε και θα αναγκαστούμε να παρατήσουμε την γή μας.
Αποτέλεσμα ένα κράτος γεμάτο ανέργους, μια επαρχία μαραζωμένη, τα παιδιά μας να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και να τρώμε μόνο εισαγόμενα προϊόντα.
Τον όμορφο κόσμο που ονειρεύεστε εμείς θα τον γκρεμίσουμε. Θα αντισταθούμε γιατί πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΡΩΤΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝ. ΜΑΝΗΣ

Σύμφωνα μεπληροφορίες τους notospress.gr αγρότες απο όλη τη Λακωνία τις επόμενες ημέρες θα κινηθούν δυναμικά κι ενωμένοι εντός της Λακωνίας ενώ στο πλευρό τους με κοινά αλλά και κλαδικά αιτήματα είναι το Σωματείο Κτηνοτρόφων και οι Αλιείς της Νεάπολης.

Οι προσυγκεντρώσεις των αγροτών γίνονται στις Ε.Ο. Σκάλας - Βλαχιώτη και Γυθείου - Σπάρτης.