ΣΠΑΡΤΗ. Χθες Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στις 13.00, μετά απο πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κας Τζανετέα, στο χώρο του Διοικητηρίου Σπάρτης συναντήθηκαν φορείς του νομού για ενημέρωση και συζήτηση πάνω στο Νομικό πλαίσιο που διέπει για τους εργάτες γης.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της σύσκεψης οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αν. Μάνης και Ευρώτα σημειώνεται πως στη συνάντηση αυτή υπήρχαν ενδιαφέρουσες παρουσίες και αξιοσημείωτες απουσίες εκπροσώπων φορέων και προσώπων που είχαν προσκληθεί αλλά δεν παρέστησαν. Οι αγρότες εξηγούν πως αναφέρονται στους βουλευτές του νομού αλλά και τους Δημάρχους Σπάρτης και Μονεμβασίας. Διερωτώνται μάλιστα εάν η απουσία αυτή δείχνει γνώση του περίπλοκου νομικού πλαισίου, απαξίωση της Περιφέρειας ή απαξίωση των αγροτών;

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής τους πάντως οι εκπρόσωποι των αγροτών τονίζουν πως στο Διοικητήριο πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου τόσο οι υπεύθυνοι του ΟΓΑ, όσο και εκπρόσωπος της Επιθεώρησης εργασίας που ήταν παρόντες έδωσαν χρήσιμες εξηγήσεις και διευκρινίσεις.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «η Αντιπεριφέρεια δήλωσε την στήριξη της στους δίκαιους αγώνες των αγροτών και αναφέρθηκε και σε σχετική ανακοίνωση στήριξης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου Π.Τατούλη».

Έν αναμονή του δελτίου τύπου της Περιφέρειας πάντως που θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της συνάντησης, οι αγρότες επισημαίνουν ότι το δικό τους συμπέρασμα είναι πως «η κατάσταση είναι τραγική. Επιβεβαιώσαμε την άποψή που στηρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και προχειρότητα στο φορολογικό και εργασιακό πλαίσιο των αγροτών και αυτά πρέπει πρώτα να εξοθρολογιστούν και μετά να συζητήσουμε για το ασφαλιστικό. Κάνοντας έναν απολογισμό, έχουμε μάθει το εργασιακό πλαίσιο, το νομικό, το φορολογικό, το λογιστικό και το ασφαλιστικό. Όλα διέπονται από έλλειψη κοινής λογικής και μεταξύ τους συνοχής. Άραγε πότε θα βρούμε χρόνο να καλλιεργήσουμε;», καταλήγει η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Αν. Μάνης και Ευρώτα.

Σημειώστε τέλος ότι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των αγροτών ενάντια στο Ασφαλιστικό, θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη Λίμνη Γυθείου και στη Γέφυρα Ματζαβράκου, σήμερα το πρωί απέκλεισαν το Lidl Σκάλας με τα τρακτέρ τους.