Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής Λακωνίας, μιλώντας σε ΜΜΕ της Αθήνας αναφέρθηκε στο έλλειμμα πολιτικών ηγετών, στο προσφυγικό ζήτημα, στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς, στην Φώφη Γεννηματά αλλά και στην προσωπική του πορεία στην πολιτική.


Tο πολιτικό έλλειμμα στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας

Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, έχουμε έλλειμμα πολιτικών. Δεν έχουμε τους ηγέτες της δεκαετίας του 1980, τον Μιτεράν, τον Κολ, τη Θάτσερ. Η μεγάλη Γερμανία είναι ένα θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό. Εμένα αυτό που με απασχολεί τώρα όμως είναι η χώρα. Με απασχολεί πάρα πολύ η χώρα. Για άλλη μια φορά η χώρα έχει αφεθεί μόνη της. Δεν φταίει κανείς, κάθε φορά φταίνε οι άλλοι, οι προηγούμενοι, οι επόμενοι, οι μεθεπόμενοι, ο εξωτερικός εχθρός. Νομίζω ότι υπάρχει συμμετοχή των εξωτερικών παραγόντων και της Ευρώπης στην διαδικασία αυτή που βιώνει η Ελλάδα. Και με τα μνημόνια αλλά και με τη συμπεριφορά απέναντι σε ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι το μεταναστευτικό, το προσφυγικό. Αυτό που συμβαίνει, αυτό το δράμα των ανθρώπων που ζουν τον εμφύλιο στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά και της Ελλάδας που το ζει μαζί τους έχει δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα στη χώρα μας.

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα

Πιστεύω ότι η χώρα και ο Πρωθυπουργός ο οποίος έχει την καίρια ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας όφειλε να έχει κάνει κάποιες στρατηγικές κινήσεις. Ναι μεν πάρθηκαν αποφάσεις στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα και μας στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως λίγες μέρες μετά εμφανίζεται αυτή η ομάδα των τεσσάρων. Και εμείς έχουμε τις ευθύνες μας. Όταν πάρθηκε αυτή η πραγματικά καλή απόφαση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν την προχωρήσαμε γιατί αφεθήκαμε. Τελικά πρέπει να καταλάβουμε ότι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι αδύναμοι. Το πρόβλημα δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Αλλά βλέπω ότι έχουμε έναν υπουργό Εξωτερικών ο οποίος απουσιάζει ξανά. Εγώ ήθελα να υπάρχει μια έντονη πολιτική κινητικότητα. Να βρούμε τους πρέσβεις, να βρούμε τους υπουργούς εξωτερικών, να μιλήσουμε με την Τουρκία. Πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι βασικός παράγοντας του προβλήματος. Αυτό τον καιρό δώσαμε την ευθύνη του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ. Σε ένα ΝΑΤΟ που ο Έλληνας πολίτης δεν το βλέπει πολύ καλά. Έπρεπε από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πάμε να εξηγήσουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους – που τώρα οι περισσότεροι είναι απέναντί μας – τι ακριβώς διακυβεύεται, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σας κάποια στιγμή θα καεί και το δικό σας. Να μην νομίζουν ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδος και της Τουρκίας και ότι μετακινώντας τα σύνορα της Ευρώπης στα Σκόπια θα λύσουν το πρόβλημα. Χρειαζόταν πολλή δουλειά και ο κύριος Τσίπρας όφειλε να εγκαταλείψει τους λεονταρισμούς και την μετακύλιση ευθυνών σε άλλους.

Αναφορικά με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς

Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση ότι υπήρξαν λάθη με τη λίστα Λαγκάρντ, με τη λίστα Μπόγιαρνς και ότι όλα αυτά πρέπει να ελεγχθούν. Έπρεπε να είχαν γίνει και πρέπει να γίνουν έστω και τώρα. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει. Αλλά αυτή την στιγμή ο ελληνικός λαός δεν το βλέπει αυτό ως το καίριο πρόβλημα. Εγώ πριν από ένα χρόνο είχα κάνει μια πρόταση και με είχαν κατηγορήσει. Είχα πει τότε ότι θα πρέπει να πάρουμε 200-300 εφοριακούς να ασχοληθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ με το θέμα αυτό. Να τους δώσουμε και τις απαραίτητες υποδομές αν είναι να εισπράττουμε εκατομμύρια από αυτή τη λίστα. Βεβαίως ξέρετε ότι πιθανόν να υπάρχουν και συκοφαντίες για μερικούς από αυτούς γιατί μπορεί τα λεφτά να είναι νόμιμα. Βλέπω όμως ότι υπάρχει μια ατελέσφορη διαδικασία εξεύρεσης λύσης με τις λίστες. Οφείλουμε εμείς να πάρουμε θέση σε αυτό το θέμα. Αλλά ας μην χρησιμοποιείται το θέμα κάθε φορά όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Το ότι υπήρχε διαπλοκή και θα υπάρχει στην Ελλάδα αυτό είναι δεδομένο.


Για τη λύση στο εσωτερικό πολιτικό αδιέξοδο

Η μόνη επιλογή είναι η προσφυγή στον λαϊκό παράγοντα. Δεν μου αρέσουν εμένα οι οικουμενικές κυβερνήσεις. Είμαι πάντα υπέρ της συναίνεσης αλλά κρατάω μια επιφύλαξη. Διότι τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και τα προηγούμενα χρόνια έχω ζήσει κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους που εκφράζουν πάντα κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές από το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση και αυτοί οι άνθρωποι να μην ψηφίσουν τα νομοσχέδια. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει έτσι. Συγχρόνως θέλω να κάνω και την κριτική μου. Βλέπω την κυρία Γεννηματά, τον κύριο Θεοδωράκη και ειδικά τον κύριο Λεβέντη να ζητούν κυβερνήσεις συνεργασίας. Όμως εγώ είμαι λίγο δύσπιστος σε αυτό το θέμα. Μήπως εξυπηρετεί αμιγώς προσωπικές φιλοδοξίες;

Εγώ θέλω αυτή την στιγμή έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο από όλους. Γιατί θεωρώ ότι το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. Και δεν περιορίζεται στην οικονομική και προσφυγική κρίση. Είναι μια πρωτοφανής πολιτική και θεσμική υστέρηση που εμφανίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια και πιο πολύ βέβαια το κομματικό σύστημα. Πιστεύω ότι υπάρχει έλλειψη εύστοχης και στιβαρής στρατηγικής, στρατηγικής που πρέπει οπωσδήποτε να μας απαγκιστρώσει από τα μνημόνια. Αυτή η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια μας κρατά καθηλωμένους και η χώρα δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Σχετικά με την πολιτική του πορεία

Λένε ότι είμαι ειλικρινής άνθρωπος. Σας λέω λοιπόν πως θεωρώ ότι πρέπει να αποτοξινωθώ από όλα αυτά. Θεωρώ ότι έζησα σε ένα αρκετά τοξικό περιβάλλον τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να αποτοξινωθώ εύκολα. Θέλω να παρακολουθήσω τα γεγονότα λίγο απ' έξω. Υπάρχουν λύσεις τις οποίες θα συζητήσω κάποια στιγμή αλλά υπάρχουν και λύσεις τις οποίες πιθανόν να μην τις συζητήσω καθόλου. Το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό.