ΛΑΚΩΝΙΑ. Στις 2 και 3 Ιουνίου διοργανώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία Διεθνές Συνέδριο για το Ελαιόλαδο. Τη διοργάνωση είχε η Διεθνής Επιστημονική Εταιρία Ελαιοκανθάλης (Oleocanthal International Society) σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το αντικείμενο της διοργάνωσης, αφορούσε τις ιδιότητες του ελαιολάδου σε σχέση με την υγεία και τα περιεχόμενα σπουδαία δραστικά συστατικά όπως η ελαιοκανθάλη και οι λοιπές φαινολικές ουσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξήχθη διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου με περισσότερες από 500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Εξάλλου, στο Συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές, εμπειρογνώμονες του κλάδου και επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας οι οποίοι παρουσίασαν τις νέες εξελίξεις στο ελαιόλαδο. Διεξήχθησαν επίσης ενημερωτικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό (χωρίς κόστος συμμετοχής, αλλά με απαραίτητη προεγγραφή), ενώ πραγματοποιήθηκε ειδική επίδειξη μαγειρικής από Ισπανούς και Έλληνες σεφ σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ελαιολάδου.

Η διοργάνωση κορυφώθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου με την απονομή των βραβείων του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη των καλύτερων ελαιολάδων με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα υγειοπροστατευτικά συστατικά. Σε αυτόν συμμετείχαν περισσότεροι από 300 παραγωγοί/τυποποιητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με περισσότερα από 500 δείγματα ελαιολάδου.

Την απονομή των βραβείων σε λακωνικές εταιρείες που διακρίθηκαν για την εξαιρετική ποιότητα ελαιολάδων που παράγουν έκανε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιοπαναγιάς και η ΚΑΣΕΛΛ Α.Ε απέσπασαν ασημένιο και χάλκινο βραβείο Olympia Awards Health & Nutrition 2016 Extra Virgin Olive Oil ως Καλύτερα Ελαιοτριβεία, ενώ ο ανεξάρτητος παραγωγός κ. Μάνος Πηρούνιας από τη Λακωνία απέσπασε το ασημένιο βραβείο ως καλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και συναφείς φαινόλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως και φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ανάλογο των Ολυμπιακών Αγώνων, για το ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό επελέγη ένας συμβολικός χώρος που συνδέεται με τους αυθεντικούς ολυμπιακούς αγώνες, οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κατόπιν χορηγίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.