Γιατί η Σπάρτη χάνει έδαφος
Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος.
Δημοτική Πρόνοια για τα Νηπιαγωγεία Νεάπολης – Συκέων Θεσσαλονίκης
Η φροντίδα και το ενδιαφέρον που δείχνει ένας δήμος για την εκπ/ση (ιδιαίτερα για την Προσχολική Αγωγή – Νηπιαγωγεία) αποτελεί ασφαλές μέτρο καταγραφής της ευαισθησίας του απέναντι στην πιο ευαίσθητη ομάδα δημοτών που είναι τα παιδιά .
Από το περιοδικό «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» (Μάιος-Ιούνιος 2011) του δήμου Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης αντιγράφουμε το παρακάτω ρεπορτάζ :
Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
Θεμελιώθηκαν τα 8ο και 15ο βιοκλιματικά Νηπιαγωγεία Συκεών . Ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά την τελετή θεμελίωσης ανέφερε , μεταξύ άλλων , και τα εξής :
«(…) Η ελπίδα είναι μπροστά μας ! Με τον αγώνα μας , ο καθένας από τον τομέα του, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας , αρκεί να κάνουμε όλοι σωστά τη δουλειά μας . Μπορούμε να πετύχουμε όσα αξίζουν και δικαιούνται οι πολίτες κι ο τόπος μας . Εμείς , ως δημοτική αρχή , οφείλουμε να εξασφαλίζουμε σε όλους , ποιοτικές και σύγχρονες υποδομές , για να τους διευκολύνουμε με κάθε δυνατό τρόπο στο μόχθο της καθημερινότητάς τους . (…)
Μέχρι σήμερα συναντήσαμε πολλές και μεγάλες δυσκολίες με πρώτο το ιδιοκτησιακό ζήτημα και τις καταπατήσεις δημόσιων και δημοτικών χώρων , που έχουν χαρακτηριστεί είτε για σχολική στέγη είτε για κοινόχρηστη χρήση , οι οποίες άγγιξαν τα όρια της καταλήστευσης .
Αντιμετωπίσαμε τις πιο σκληρές αντιδράσεις από τους καταπατητές αλλά δεν κάναμε – κι ούτε θα κάνουμε ποτέ – τα στραβά μάτια σε κανέναν . Προχωρήσαμε χωρίς καθυστερήσεις στη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων γης δαπανώντας μάλιστα 650.000 Ε από το δημοτικό μας ταμείο .
Επιπλέον καταφέραμε να εντάξουμε τη χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3.800.216 Ε , χωρίς , δηλαδή , να επιβαρύνουμε καθόλου το δημοτικό προϋπολογισμό και πολύ περισσότερο τον κρατικό , που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους ανάγκες . Γι’ αυτό και ο προσανατολισμός μας παραμένει σταθερός προς την κατεύθυνση της ένταξης όσον το δυνατό περισσότερων έργων στα ευρωπαϊκά προγράμματα .
Κατασκευάζουμε τα σχολεία μας (συνέχισε ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Θεσσ/νίκης κ. Σίμος Δανιηλίδης ) με τις πιο σύγχρονες μελέτες και προδιαγραφές , ξεπερνώντας κι αυτά ακόμα τα ακριβότερα ιδιωτικά κολλέγια , προβλέποντας εκτός από τους συνήθεις χώρους μάθησης , τη φιλοξενία κοινωνικοπρονοιακών δομών , υπηρεσιών συμβουλευτικής σε παιδιά , εκπαιδευτικούς και γονείς , κλπ».
Και το ρεπορτάζ κατέληγε :
«Ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ανακοίνωσε ότι επίκειται η θεμελίωση και του 16ου Νηπιαγωγείου , επίσης ολοήμερου και βιοκλιματικού , με προϋπολογισμό 2.723.967,76 Ε .
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος , με τη λειτουργία και των δύο νέων κτιρίων θα σταματήσει η αναγκαστική φιλοξενία νηπιαγωγείων σε ενοικιαζόμενους χώρους».
Στον αντίποδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης με απόφαση της πλειοψηφίας , συνεχίζοντας την παράδοση του αποχαρακτηρισμού οικοπέδων , στη συνεδρίαση της 17-8-2011 , επικύρωσε ( με περισσή ευκολία) τον αποχαρακτηρισμό οικοπέδου στη Σπάρτη από χώρο Νηπιαγωγείου και την απόδοσή του για ανοικοδόμηση , παρά το γεγονός ότι τα Νηπιαγωγεία της Σπάρτης στενάζουν σε ακατάλληλες , ενοικιαζόμενες αίθουσες προορισμένες για αποθήκες , καταστήματα , γραφεία , κλπ , κλπ .
Η σύγκριση μεταξύ των δύο δήμων ως προς τη διαχείριση των προβλημάτων εκπαίδευσης , τη φιλοσοφία άσκησης πολιτικής και την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου και της νέας γενιάς είναι αποκαλυπτική και καταλυτική. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.