Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει απαραίτητο στην καθημερινότητα ακόμα και την ώρα της οδήγησης! Πολλοί ασφαλιστές χρησιμοποιούν μηχανές για να πάνε στα ραντεβού τους.

Ορισμένοι όμως οδηγοί δίτροχων οχημάτων συνηθίζουν να χρησιμοποιούν απερίσκεπτα το κινητό τους τηλέφωνο.

Άλλοι οδηγοί προτιμούν να ακούνε μουσική, αθλητικά, ειδήσεις κ.α. διαμέσου των ειδικών ακουστικών. Η χρήση των εν λόγω συσκευών μειώνει την αντίληψη των οδηγών, θέτει σε κίνδυνο την ζωή τους και αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων με τρίτους οδηγούς.

Σύμφωνα με τις υποπαραγράφους στ’ και ζ’, της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, απαγορεύεται η χρήση ανάλογων συσκευών ή και καθορίζεται ο σωστός τρόπος χρήσης, η παραβίαση των οποίων επιφέρει 150 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης 30 ημέρες και 5 βαθμούς ποινής στο point system.

Δείτε εδώ:
ΑΡΘΡΟ 40: Ειδικοί κανόνες για τους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων
1. Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων, απαγορεύεται:
στ) Να χρησιμοποιούν εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές. Από τη διάταξη αυτήν εξαιρούνται ακουστικά και κεφαλόφωνα ανοικτής ακρόασης φορητών συσκευών ραδιοεπικοινωνίας, που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία σε μικρή απόσταση μεταξύ των οδηγών. Ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών ή μεταξύ των οδηγών των οχημάτων αυτών και σταθμών βάσης ή άλλων κινητών σταθμών ραδιοδικτύων, καθώς επίσης και μεταξύ των οδηγών εκπαιδευτικών μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών και των εκπαιδευτικών αυτοκινήτων κατά τις φάσεις της εκπαίδευσης ή της εξέτασης των υποψήφιων οδηγών.
ζ) Να χρησιμοποιούν εν κινήσει κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.
Δείξτε επιμέλεια στον τρόπο χρήσης του κινητού σας. Όσα φέρνει μια στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος…
©Μέντωρ Διαμεσολαβητής
(Νόμος: 2696/23.03.1999 ΦΕΚ.57α και αναπροσαρμογή Νόμος: 3542/02.03.2007/ΦΕΚ.50α) (source ©: www.kok.gr)

Πηγή: diklis.gr/blog/