Ο Δήμος Ευρώτα επαναφέρει το ζήτημα των έργων αποκατάστασης στην περιοχή και αιτείται αύξηση επιχορήγησης στο ποσό των 2 εκ. €

ΣΚΑΛΑ. Είναι γεγονός πως ο Δήμος Ευρώτα δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποκορύφωμα τον ανεμοστρόβιλο του Σεπτεμβρίου του 2015 και των πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου του 2016.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο τονίστηκε ξανά πως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλούς τομείς και σημεία του Δήμου απαιτούν αποκατάστασης που είναι εξαιρετικά κοστοβόρα ενώ την ίδια στιγμή, η κρατική επιχορήγηση για το σκοπό αυτό δεν ξεπερνά τις 150.000€!

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως όσα έργα έχουν ήδη γίνει στο Δήμο έχουν επιτευχθεί χάρη στη αυτοθυσία των Δημοτικών υπαλλήλων. Επειδή όμως αυτή δεν αρκεί, το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε αποστολή αιτήματος προς τα συναρμόδια υπουργεία για αύξηση της επιχορήγησης έργων αποκατάστασης του Δήμου στο ύψος των 2.000.000€.

Αναλυτικά το αίτημα που υποβλήθηκε έχει ως εξής:
«ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ για :
- Ανεμοστρόβιλο της 21 Σεπτεμβρίου 2015
- Πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016
Εισηγητής : Ηλίας Παναγιωτακάκος - Αντιδήμαρχος

Προς:
. Υπουργό Οικονομικών
.Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
.Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
.Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού

Κοιν. :
*Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
*Αντιπεριφεριάρχη Π.Ε Λακωνίας
* Βουλευτές Λακωνίας

Αξιότιμοι Κύριοι/ες
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα έχοντας χρέωση και υποχρέωση απέναντι των συμπολιτών του να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας υπενθυμίσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις σας απέναντι στις υποδομές του Δήμου Ευρώτα και στις αποζημιώσεις των πολιτών που επλήγησαν σε υποδομές, στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν πολλές είτε σε επίπεδο Περιφέρειας, είτε σε επίπεδο Δήμου Ευρώτα και μέχρι σήμερα όμως δεν υλοποιήθηκαν.

Στις συναντήσεις που έγιναν σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο πιστεύουμε ότι αποτυπώθηκαν τα προβλήματα και δρομολογήθηκαν οι ενδεδειγμένες λύσεις για επίλυση στοιχειωδών αναγκών .

Είναι κατανοητό ότι διανύουμε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο με πολυεπίπεδες συνέπειες και ως εκ τούτου υπάρχουν προβλήματα ακόμα και στις έκτακτες επιχορηγήσεις.
Φυσικά και δεν μπορούμε να αναμένουμε υποσχέσεις για τον ανεμοστρόβιλο, ούτε την πλήρη κάλυψη των ζημιών από τον πλέον πληγέντα Δήμο στις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να ζητήσουμε και να αξιώσουμε από τα συναρμόδια Υπουργεία την κάλυψη αποκατάστασης των στοιχειωδών υποδομών που αφορά την επαρχιακή και αγροτική οδοποιϊα ,τον καθαρισμό ρεμάτων ( με προτεραιότητα τον Βορβά ως πηγή των μεγάλων προβλημάτων σε περίπτωση πλημμύρας) την αποκατάσταση αθλητικών υποδομών, κυρίως του Εθνικού/Δημοτικού σταδίου Βλαχιώτη ,την αποκατάσταση του οικισμού των ROMA και άλλων βασικών υποδομών που έχουν αποτυπωθεί και καταγραφεί από τις υπηρεσίες μας και ανέχονται άνω των 2.000.000 ευρώ και έχουν συζητηθεί και από τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Γιάννη Γρυπιώτη σε όλα τα επίπεδα.

Η ουσία αυτής της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα δεν είναι καταγγελτική, αλλά πρόταση συνεργασίας και άμεσης λύσης των κρίσιμων προβλημάτων.

Είναι φυσικό του Δημοτικό συμβούλιο να εκφράσει την αγανάκτηση του, για την ανυπαρξία συντονισμού κυβερνητικής πολιτικής στα συγκεκριμένα θέματα/προβλήματα και ο χρόνος είναι αρκετός για να είχαν εκδηλωθεί έμπρακτες πρωτοβουλίες.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Ευρώτα έχει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας των Σπορ για το έτος 2017 (EUROPEAN TOWN OF SPORT – 2017) και ως εκ τούτου υπάρχουν και επιπρόσθετες υποχρεώσεις (π.χ πως είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν Βαλκανικοί αγώνες ποδηλασίας σε ένα κατεστραμμένο επαρχιακό δίκτυο από τις πλημμύρες ; ή ο επαρχιακός δρόμος Βλαχιώτη - ΄Ελους να είναι επικίνδυνος και οι επιπτώσεις είναι μεγάλες ακόμα από την δίκαιη άρνηση του ΚΤΕΛ να εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία ιδιαίτερα των μαθητών του νυκτερινού Γυμνασίου/Λυκείου να είναι μεγάλη και δαπανηρή ).
Η Γέφυρα του Ευρώτα, στην περιοχή της Σκάλας εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα υπερκείμενο των οικονομικών και τεχνοκρατικών μας δυνάμεων.

Επίσης δεν είναι αμελητέες οι ζημιές των συμπολιτών μας που σε συνάρτηση με τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα καθιστά την περιοχή μας ακραία φτωχοποιημένη με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι όροι που θέτονται για τις αποζημιώσεις (π.χ άδεια στάβλων κ.λ.π ) των πολιτών είναι απαγορευτικές και αποτρεπτικές και γι αυτό ζητούμε την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές να πάρουν έστω την στοιχειώδη αποζημίωση. Ο Θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας των Σπορ – 2017 πρέπει να αφορά πρωτίστως την χώρα και ευελπιστούμε α δράσετε άμεσα και ταχύτατα με ΑΜΕΣΗ και ουσιαστική επιχορήγηση ,καθώς και την όποια τεχνοκρατική βοήθεια, ώστε να αποκατασταθούν οι υποδομές και να μπορέσουμε εκτός της ασφάλειας και του αξιοβίοτου των συμπολιτών μας σε όλα τα επίπεδα να μπορέσουμε με αξιοπρέπεια να υλοποιήσουμε τις δράσεις μας και να τιμήσουμε την Ελλάδα και τον τόπο μας .

Παρακαλούμε να επισπεύσετε τις ενέργειές σας και να υλοποιηθούν οι ανάγκες μας με προτεραιότητα γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος και οι υποσχέσεις να γίνουν άμεσα πολιτικές δεσμεύσεις».