ΛΑΚΩΝΙΑ. Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών στην επιστολή της κ. Δερτιλή με την οποία ζητούσε παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών έως τις 30/6 από τις 7/3 οπότε λήγει η αρχική προθεσμία. Η κ. Δερτιλή στην επιστολή αυτή που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ σημείωνε την αδυναμία των Λακωνικών επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν τις συσσωρευμένες οφειλές τους.

Η κ. Παπανάτσιου με απαντητική επιστολή της ενημερώνει πως έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες ρύθμισης οφειλών, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη, σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις.

Αναλυτικά η επιστολή της Υφυπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ: Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλή
ΚΟΙΝ: 1. Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο
2. Πρόεδρο Επιμελητηρίου Λακωνίας, κα. Β. Δερτίλη

Σας προωθούμε συνημμένα έγγραφο του Επιμελητηρίου Λακωνίας και σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

Κατόπιν σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε στο Γραφείο μας, εκδόθηκαν:
1) η υπ' αριθμ. ΠΟΛ 1128 (ΦΕΚ 2970/Β/2016) Α.Υ.Ο., με την οποία ρυθμίστηκε η παράταση και αναστολή (έως 7.3.2017) καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν σε περιοχές του Δήμου Σπάρτης της Π.Ε. Λακωνίας και
2) η υπ αριθμ. ΠΟΛ 1137 (ΦΕΚ 3021/Β/2016) Α.Υ.Ο., με την οποία ρυθμίστηκε η παράταση και αναστολή (έως 7.3.2017) καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν σε περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης της Π.Ε. Λακωνίας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω Αποφάσεων και κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου πέμπτου του Ν. 2275/1994 (ΦΕΚ 238/Α/1994), παρακαλούμε , στο πλαίσιο των διαλαμβανομένων στο επισυναπτόμενο έγγραφο αίτημα του Επιμελητηρίου Λακωνίας, όπως οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. προβούν άμεσα στη σύνταξη σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, με την οποία να ρυθμίζεται η καταβολή των χρεών, η οποία έχει ανασταλεί δυνάμει της ανωτέρω Α.Υ.Ο., κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη, σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αντιστοιχούν σε αυτά.

Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα ρύθμισης, κατ' εφαρμογή του Ν. 2275/1994 αφορά τα χρέη που ήταν ληξιπρόθεσμα κατά την έκδοση των ανωτέρω Αποφάσεων και η είσπραξή τους ανεστάλη με τις υπ' αριθμ. 2) παραγράφους των ανωτέρω ΠΟΛ και δεν αφορά τα χρέη, των οποίων η προθεσμία καταβολής παρατάθηκε (παρ. 1) δυνάμει των ίδιων ΠΟΛ, για τη ρύθμιση των οποίων είναι δυνατή η εφαρμογή της πάγιας σχετικής νομοθεσίας (Ν. 4152/2013 και Ν. 4174/2013).

Ευχαριστώ

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Παπανάτσιου
Υφυπουργός Οικονομικών»