Εξαιρετικά κρίσιμο είναι για τους βιοκαλλιεργητές της Πελοποννήσου γενικώς αλλά και της Λακωνίας ειδικώς ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτήσεων ένταξης στο νέο πρόγραμμα για τη βιολογική καλλιέργεια ΠΑΑ 2014-2020. Η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου χαρακτηρίζει άδικο και πρόχειρο το νέο μέτρο και καλεί σε ακύρωσή του και το Πε.Συ. Πελοποννήσου έλαβε ομόφωνη απόφαση να παρακαλέσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εισακούσει τα αιτήματα των Πελοποννήσιων Βιοκαλλιεργητών και να πραγματοποιήσει νέα προκήρυξη λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό κάθε περιφέρειας και κατανέμοντας δίκαια το σύνολο των πόρων.

Στην ανακοίνωσή της σε σχέση με το νέο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας του ΠΑΑ 2014-2020, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου υποστηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Βιολογική Γεωργία στην Πελοπόννησο βρίσκεται «υπό διωγμό» με κεντρική επιλογή και παραμένει ανυπεράσπιστη από την ηγεσία της Περιφέρειας.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου σημειώνει ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη είναι αποτέλεσμα βεβιασμένης προσπάθειας της κυβέρνησης να συνδυάσει την παρουσίαση έργου και απορροφήσεων στον πρωτογενή τομέα και μετατόπιση του κέντρου βάρους του στην Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, χαρακτηρίζοντάς την «πρόχειρη» αλλά και «θεσμικά και επιστημονικά πλημμελή» καλεί την κυβέρνηση να την ακυρώσει και να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη λαμβάνοντας υπόψιν το καλλιεργητικό προφίλ και το ιστορικό προηγούμενο των Περιφερειών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση που συντάχθηκε στις 24/4/2017 καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου «να απαιτήσει την ακύρωση του διαγωνισμού ως βλαπτικού για τα συμφέροντα των Πελοποννησίων παραγωγών». Στη συνεδρίασή του στις 26/4/2017 το Πε.Συ.Π. έλαβε απόφαση και μάλιστα ομόφωνη υπό τη μορφή της παράκλησης όμως και όχι της απαίτησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πελοποννήσου έχει ως εξής:
«Εκατοντάδες γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου οδηγούνται εκτός προγράμματος βιολογικής γεωργίας του ΠΑΑ 2014-2020.
Βιοκαλλιεργητές με «προϋπηρεσία» χρόνων, με επενδύσεις σε υποδομές, με γνώσεις και εμπειρίες, με παρουσία στην εμπορία των βιολογικών προϊόντων, αποκλείονται από την στήριξη του προγράμματος και ευρίσκονται μετέωροι, μετά από τους απίστευτους και αντιεπιστημονικούς σχεδιασμούς των ΥΠΑΑΤ- ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η απόδειξη:
-Οι αιτήσεις Φυτικής παραγωγής ΠΑΑ 2014-2020 στην Ελλάδα ήταν 49.920 εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 11.316 (22,6%). Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου εγκρίθηκαν 258 από τις 3.782 αιτήσει που υποβλήθηκαν (6,8%) ενώ για τη Λακωνία εγκρίθηκαν 138 αιτήσεις από τις 1.293 που υποβλήθηκαν (10,5%).
- Για την περίοδος ΠΑΑ 2007-2013 οι ενταγμένες εκμεταλλεύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν 1652 και για τη Λακωνία 779 ενώ για την περίοδο ΠΑΑ 2014-2020 οι αντίστοιχες εκμεταλλεύσεις ανέρχονται σε 258 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε 138 για τη Λακωνία.
Τα όσα αποτυπώνονται παραπάνω καταγράφονται ως προϊόντα, αφενός μεν ιδεολογημάτων και αφετέρου «περίεργων» στοχεύσεων ή και «μεθοδεύσεων» εκ μέρους εκείνων που είχαν την ευθύνη της εφαρμογής του μέτρου των βιολογικών καλλιεργειών.
Η ανάγκη των κυβερνώντων, να παρουσιάσουν έργο και απορροφήσεις στο πρωτογενή τομέα αλλά και ταυτόχρονα να «μετατοπίσουν το κέντρο βάρους του προγράμματος» προς τα βόρεια υπονόμευσαν το εγχείρημα της Βιολογικής Γεωργίας 2014-2020.
Ο όλος σχεδιασμός και η τρέχουσα διαχείριση ενός μικρού αλλά και ανταγωνιστικού μέτρου καταδεικνύει ότι οι υπεύθυνοι δεν είναι «άσχετοι ή ημιμαθείς», αλλά «επικίνδυνοι».

Διότι
- Η προκήρυξη, όπως φάνηκε στο πεδίο της εφαρμογής, ήτανε πρόχειρη, θεσμικά και επιστημονικά πλημμελής και υπονόμευσε τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του μέτρου.
- Στις δύο από τις τέσσερες δράσεις του μέτρου δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα!!!
- Διότι η προκήρυξη είναι μία και ενιαία, δεν τεμαχίζεται και δεν παράγει μερικά αποτελέσματα κατά την βούληση της πολιτικής ηγεσίας.
- Πιθανή νέα – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ προκήρυξη – με άλλα κριτήρια, θα δημιουργήσει δικαιούχους δύο ταχυτήτων και θα ανακύψουν θέματα ισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων.
- Τα υφιστάμενα κριτήρια αξιολόγησης δεν παράγουν αποτελέσματα τα οποία να ευρίσκονται σε συμφωνία με τους Εθνικούς και Περιφερειακούς στόχους.

Καλούμε την Κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ
- Να ακυρώσει άμεσα και στο σύνολο του τον διαγωνισμό. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα αποτέλεσμα, καμία δέσμευση επί του προϋπολογισμού.
- Να συγκεντρώσει ΟΛΟΥΣ του πόρους που ισχυρίζεται ότι διαθέτει και να προκηρύξει εκ νέου το μέτρο.
- Να κατανείμει τους διαθέσιμους πόρους κατά Περιφέρεια με βάση το ιστορικό προηγούμενο και το καλλιεργητικό προφίλ κάθε μίας εξ αυτών.
- Να υιοθετήσει πολλαπλά κριτήρια αξιολόγησης ώστε, αφενός μεν να υποστηρίζεται η προώθηση, η διεύρυνση και η συνέχεια της Βιολογικής Παραγωγής, αφετέρου δε να κατοχυρώνεται η διαφάνεια στη κατανομή των πόρων.
Θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, θα οδηγήσει σε αδιέξοδα και σε πολλαπλές πολιτικές και άλλες περιπέτειες.
Οι ευθύνες των θεσμικών οργάνων μεγάλες και βαρύτατες.

Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι τα πρώτα τεστ εφαρμογής του
ΠΑΑ 2014-2020 δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά .
Έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η ετοιμότητα ολόκληρου του μηχανισμού διαχείρισης του Π.Α.Α.
Εάν «ναυαγεί»- όπως εύστοχα έγραψαν οι γεωπόνοι της Λακωνίας – στα νερά της βιολογικής γεωργίας τι θα γίνει όταν θα κληθεί να «τρέξει» προγράμματα σύνθετα, βαριά και ακριβά ;
Μπορείτε να προσφέρετε πολύτιμες υπηρεσίες στο τόπο, ΑΝ ακούσετε προσεκτικά αυτά που σας λένε όλοι αυτοί που χρόνια τώρα, ευρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής – τυποποίησης – διακίνησης και εμπορίας βιολογικών προϊόντων.
Τέλος καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στο οποίο έχουν κατατεθεί όλα τα σχετικά υλικά να πάρει θέση και να απαιτήσει την ακύρωση του διαγωνισμού ως βλαπτικού για τα συμφέροντα των Πελοποννησίων παραγωγών.

Τρίπολη, 24/4/2017»

Η απαίτηση έγινε παράκληση…
Για την ιστορία οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου έλαβε ομόφωνη απόφαση για το μέλλον της βιολογικής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο την οποία μάλιστα κοινοποίησε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Σώματος κ. Ηλίας Στρατηγάκος.

Μέσω της ομόφωνης απόφασής του «το Πε.Συ. Πελοποννήσου παρακαλεί», και δεν απαιτεί, «την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να αποδεχθεί τα αιτήματα των βιοκαλλιεργητών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για:
α. Ακύρωση του αποτελέσματος της τρέχουσας προκήρυξης του Μέτρου 11 – Βιολογική Καλλιέργεια.
β. Επαναπροκήρυξη του Μέτρου, το συντομότερο, με μεγαλύτερο προϋπολογισμό του υπάρχοντος και με σαφή κριτήρια αξιολόγησης που να είναι περισσότερα του ενός.
γ. Κατανομή των διαθέσιμων πόρων κατά Περιφέρεια, με βάση το ιστορικό προηγούμενο καθεμιάς, ώστε να διαφυλάσσεται και ο καλλιεργητικός χαρακτήρας τους».