ΤΡΙΠΟΛΗ. Εν μέσω αντιδράσεων, διαφωνιών και αιχμηρών εισηγήσεων συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου η υπογραφή της ΣΔΙΤ μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΦΟΔΣΑ.

Τατούλης: «Αποδεικνύουμε πως και εν καιρώ κρίσης υπάρχουν ακόμα θεσμοί που τηρούν τη νομιμότητα»
«Φτάνουμε στο τέλος της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης του μεγάλου έργου που θα αλλάξει την Πελοπόννησο» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προγραμματική σύμβαση με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο σημειώνοντας ότι «η προγραμματική σύμβαση δεν είναι η σύμβαση της ΣΔΙΤ του έργου και ότι απορρέει από την αδυναμία του ΦΟΔΣΑ να έχει πιστοποιημένες υπηρεσίες για να εξασφαλίζει την απόδοση των τελών στην ανάδοχο εταιρεία κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι η περιφερειακή αρχή πρόκειται για ακόμα μια φορά να βοηθήσει το ΦΟΔΣΑ στην προσπάθειά του για επιπλέον σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), ώστε να μειωθεί το κόστος ακόμα περισσότερο για τον πολίτη και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι καθυστέρησε την όλη διαδικασία.
«Η συμφωνία της Κυβέρνησης με την εταιρεία και τους Δημάρχους για τη μείωση της εγγυημένης ποσότητας, την αύξηση των ΣΜΑ, τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και τη μείωση των χρόνων της σύμβασης είναι μονομερής και έξω από τη σύμβαση της ΣΔΙΤ», συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και διευκρίνισε ότι «αυτά δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο κείμενο που θα υπογραφεί. Η σύμβαση ΣΔΙΤ που έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αλλάξει και θα υπογραφεί ως έχει».
«Η στάση της αντιπολίτευσης είναι ύβρις απέναντι στην εμπιστοσύνη που τους έχουν δείξει οι πολίτες» δήλωσε ακολούθως ο κ. Τατούλης, «καθώς εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των Δήμων και όχι της Περιφέρειας και δεν έχει ακόμα πει ούτε μια κουβέντα για το έγκλημα των ΧΑΔΑ, για τη μεταφορά των απορριμμάτων, για τα προβλήματα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ΠΣ με το ΦΟΔΣΑ για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: «Όλοι δουλεύουν για την ΤΕΡΝΑ»
Ο κ. Γόντικας, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης:
«Αρκεί μια γρήγορη ανάγνωση της ΠΣ για να καταλάβει κανείς ότι όλη η ουσία της έγκειται στην ικανοποίηση της εξωσυμβατικής απαίτησης του αναδόχου να διασφαλίζεται απρόσκοπτα η παρακάτω ροή των εσόδων του: Λαϊκά στρώματα – Δήμοι – ΦΟΔΣΑ – Περιφέρεια Πελοποννήσου– ΤΕΡΝΑ. Χωρίς την εξωσυμβατική αυτή ρύθμιση, ήταν προβληματική η υπογραφή της ΣΔΙΤ από τον ανάδοχο, με δεδομένη την νομική αδυναμία της Περιφέρειας να επιβάλει απ’ ευθείας στους δήμους την είσπραξη υπέρ της ΤΕΡΝΑ των τελών επεξεργασίας και διάθεσης που τους αντιστοιχούν. Κρίθηκε, επομένως, απαραίτητο από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου και των τριών βαθμίδων του κράτους (Τοπική Διοίκηση 1ου βαθμού - μέσω του ΦΟΔΣΑ -, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Κυβέρνηση), να μπει από τον ΦΟΔΣΑ μια γερή θηλιά στους δήμους και μέσω αυτών στη λαϊκή οικογένεια, ώστε να διασφαλίζεται εσαεί το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους για τον ανάδοχο. Από την άλλη μεριά βγαίνει και η κυβέρνηση από τη δύσκολη (επικοινωνιακά τουλάχιστον) θέση να «προχωρήσει τη σύμβαση με νομοθετική διάταξη!», όπως «οι συναρμόδιοι υπουργοί Αλ. Χαρίτσης και Σωκρ. Φάμελλος απειλούσαν».
[…]Φυσικά η ΤΕΡΝΑ δεν έχει κανένα λόγο, το αντίθετο, να αρνηθεί την κατασκευή με απ’ ευθείας ανάθεση «επιπλέον οκτώ (8) σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, με προοπτική να ανέλθουν στους ένδεκα (11), με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από οποιαδήποτε πηγή (κοινοτική ή εθνική)».Ούτε φυσικά να αρνηθεί τη «δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 3MW, ιδιοκτησίας του ΦΟΔΣΑ» έναντι αδράς και πάλι αμοιβής. Όσο για «την μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων σε 100.000 τόνους ανά έτος», έναντι των 150.000 τον που ορίζει η ΣΔΙΤ, όποιος ισχυρίζεται ότι ο πολυεθνικός όμιλος και το τραπεζικό κεφάλαιο, που συμμετέχει στη ΣΔΙΤ, υπάρχει περίπτωση (ανατρέποντας μάλιστα και τις εσωτερικές τους συμφωνίες μεταξύ τους και με τρίτους), να δώσουν «τη σύμφωνη γνώμη τους» σε μια τέτοια μείωση του τζίρου τους είναι άξιος να υποσκελίσει και το Βαρόνο Μινχάουζεν στην ψευτιά.
[…]Όσοι σήμερα ψηφίσετε την ΠΣ δεν μπορείτε μετά από δύο, τρία ή και πέντε χρόνια να λέτε δεν ήξερα, δεν γνώριζα, εξαπατήθηκα από τον Τατούλη, όπως λένε και κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ σε όλη την Πελοπόννησο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ΑΡΚΑΔΙΑ. Τα ξέρετε πλέον όλοι και όλα, όσο και να προσπαθεί να σας τα κρύψει ο Τατούλης και η Νικολάκου. Πάρτε τις ευθύνες σας. Εμείς καταψηφίζουμε».

Λ.Α.Ε. Πελοποννήσου: «Παρέδωσαν τους πολίτες στην «ΤΕΡΝΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»-Οι πολίτες πρέπει να αντισταθούν»
«Μαύρη μέρα» χαρακτηρίζει η ΛΑΕ Πελοποννήσου την 20η Σεπτεμβρίου για την Πελοπόννησο και τους πολίτες της σε ανακοίνωσή της.
«Η πρωταθλήτρια στις «κωλοτούμπες» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ , χέρι-χέρι με την ομάδα Τατούλη και μία περιστασιακή πλειοψηφία αιρετών από τους Δήμους της Πελοποννήσου «έδεσαν» τους πολίτες της Πελοποννήσου σε ένα σύμφωνο οικονομικής υποταγής στα συμφέροντα της «ΤΕΡΝΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ».
Οι ίδιες οι δυνάμεις που σε κεντρικό επίπεδο «έδεσαν» τον ελληνικό λαό με τα μνημόνια πίσω από τα συμφέροντα της τρόικα, πέτυχαν χθες, χέρι-χέρι, συνεργαζόμενοι και αγκαλιασμένοι, να παραδώσουν τους πολίτες της Πελοποννήσου οικονομικούς ομήρους για 28 χρόνια στα συμφέροντα της «ΤΕΡΝΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ».
Η προγραμματική σύμβαση που ενέκρινε με μια αναιμική πλειοψηφία εχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είναι ένα μνημόνιο υποταγής στα συμφέροντα των μεγάλων κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών ομίλων.
[…] Τιμάμε τους 17 Δημάρχους και Δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι αντιστάθηκαν και καταψήφισαν την Δήλωση Υποταγής.
Οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου με αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ και του ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ αν και καταψήφισαν την προγραμματική σύμβαση δεν απαλλάσσονται των πολιτικών τους ευθυνών, διότι στηρίζουν μία κυβέρνηση η οποία έχει πλέον επιλέξει το νεοφιλελευθερισμό ως κυρίαρχη οικονομική κατεύθυνση και τις ΣΔΙΤ ως βασικό εργαλείο υλοποίησης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η ΛΑ.Ε. Πελοποννήσου καταγγέλλει την Κυβέρνηση, την Περιφερειακή αρχή και την πλειοψηφία των αιρετών του ΦΟΔΣΑ, για το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο σχεδίασαν και ξεκίνησαν να υλοποιούν με την χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Καλεί τους Δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια και τους πολίτες της Πελοποννήσου, οι οποίοι αντιστέκονται και διαφωνούν, να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί η κεντρική συγκεντρωτική, μονοπωλιακή, και καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου μέσα από την ΣΔΙΤ».