ΛΑΚΩΝΙΑ. Προβλήματα εξακολουθούν να εντοπίζουν οι βιοκαλλιεργητές στην νέα Υπουργική Απόφαση που αφορά στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους ΕΚ 834/2007 και 889/2008 περί Βιολογικής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, προβλήματα για τα οποία ενημερώνουν με επιστολή τους τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και τον Λάκωνα Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη.

Στα βασικότερα σημεία της επιστολής τους η άρνηση του Υπουργείου να εισακούσει τα αιτήματά τους και η πρόσκληση που απευθύνουν στους καθ’ ύλην αρμοδίους να επισκεφθούν τη Λακωνία και να ενημερώσουν τους Βιοκαλλιεργητές.

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας έχει ως εξής:
«Για μια ακόμη φορά λειτουργείτε με την διαδικασία του αιφνιδιασμού. Ήταν Γενάρης του 2016 όταν κληθήκαμε να συμμετέχουμε στην διαβούλευση για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους Ε.Κ. 834/2007 και 889/2008.
Μετά από 22 μήνες, από όσα είχαμε εισηγηθεί και προτείνει τίποτα δεν έχει εισακουσθεί. Ασφαλώς ο Αν. Υπουργός κ. Τσιρώνης, που υπογράφει την Υπουργική Απόφαση θα μας πει και πάλι ότι τότε δεν ήταν Υπουργός και άρα δεν εμπλέκεται.
Πρόσφατα ο Βουλευτής κ. Αραχωβίτης είχε αρνηθεί να παρευρεθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση των Μελών μας, γράφοντας στην επιστολή του ότι αδυνατεί να παρευρεθεί διότι δεν είχαν προσκληθεί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά και από την αποστολή της ΥΑ με αριθμ, 2543/103240/3-10-2017 ΦΕΚ Β 3529/9-10-2017 καλείσθε σε ημερομηνία που θα ορίσετε εσείς να έρθετε στην Λακωνία για να ενημερώσετε και να απαντήσετε σε ερωτήματα των Βιοκαλλιεργητών. Η πρόσκληση αναφέρετε στην ηγεσία του Υπουργείου, την αρμόδια Διεύθυνση καθώς και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο διαπιστώνουμε ότι βάζοντας τη χελώνα μπροστά από το κάρο επέρχεται η καθυστέρηση και απαιτήθηκε η παρέμβαση των Ευρωπαίων. Όμως θα πρέπει να μας εξηγήσετε τι θα κάνετε με τους νεοεισερχόμενους της προηγούμενης προκήρυξης, που τους εντάξατε στο πρόγραμμα για τρία χρόνια, υπογράφοντας σύμβαση για τρία χρόνια και τώρα με αυτήν την Υπουργική Απόφαση καλούνται να έχουν πενταετή σύμβαση.
Αναμένουμε την ανταπόκριση σας, στην πρόσκληση μας το συντομότερο δυνατόν».