ΑΘΗΝΑ. Το 2003 πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία, η 1η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, μια γιορτή ανάδειξης και προβολής των άριστων από πλευράς ποιότητας προϊόντων της Λακωνικής γης. Μία προσπάθεια, που ξεκίνησε δειλά - δειλά αλλά με ενθουσιασμό και μεράκι, υιοθετώντας την πρόταση του Μανούσου Μανουσάκη και τη στήριξη του τότε Δήμου Οινούντος.

Το 2007 το Μετρό του Συντάγματος άνοιξε, για πρώτη φορά, τις πύλες του για την «Έκθεση Λακωνικών προϊόντων». Η πρώτη εκδήλωση Νομού της Ελλάδος, στο χώρο αυτό, με τέτοιο περιεχόμενο.

Έντεκα χρόνια μετά, αποτελεί θεσμό που στηρίζει ο Δήμος Σπάρτης ως συνδιοργανωτής.

Οι πολίτες που την επισκέφθηκαν «ταξίδεψαν» στη Λακωνία απολαμβάνοντας τις γεύσεις και τα αρώματα της Λακωνικής γης.

Λάκωνες παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους, σε προσιτές τιμές.
Λάδι, προϊόντα ελιάς, παξιμάδια, αλλαντικά, αρτοσκευάσματα, μέλι, μελισσοκομικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά, πέστροφες, κρασί, καλλυντικά, βότανα, σαπούνια και πολλά άλλα εκλεκτά Λακωνικά προϊόντα.

Το αθηναϊκό κοινό ανταποκρίθηκε στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού αντλώντας υλικό για την ιστορία και το φυσικό πλούτο της Λακωνίας μέσα από τα βιβλία Λακώνων συγγραφέων.

Στο εκθετήριο του Δήμου Σπάρτης διατέθηκε πληροφοριακό υλικό για την ανάδειξη και τουριστική προβολή της περιοχής και την ενημέρωση των επισκεπτών προκειμένου ο Δήμος Σπάρτης να αποτελέσει τον επόμενο τουριστικό τους προορισμό.