Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Δευτέρα της Διακαινησίμου , 9 Απρίλη 2018.

Η καρδιά του Βυζαντινού Μυστρά , η Παντάνασσα , χτύπησε και πάλι ζεστά , χαρμόσυνα και ζωογόνα . Οι αναστάσιμοι ύμνοι , το «Χριστός Ανέστη» , οι προσευχές και οι δεήσεις ήχησαν και πάλι στο ιερό και ιστορικό προσκύνημα . Το θυμιατό έστειλε λιβανωτό στις εικόνες που με ευλάβεια πολλή και πίστη ιστόρησαν κάποτε οι πρόγονοι , οι πρόγονοι που οι σκιές τους περιδιάβηκαν μαζί με τους πολλούς προσκυνητές στο πάλαι ποτέ ιερό μέρος της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας , εδώ που η καρδιά του Βυζαντίου χτυπά ακόμα .

Είναι κρίμα που οι εκκλησίες του Βυζαντινού Μυστρά , αυτής της Ιερής Κιβωτού της Ορθοδοξίας και του Έθνους, λειτουργούνται αραιά και πού (μερικές ποτέ !!!) . Από τη μια νοσταλγούμε να λειτουργήσουμε κάποτε , ξανά , την Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης , αλλά από την άλλη , Εκκλησίες ιστορικές που βρίσκονται στην απόλυτη δικαιοδοσία μας , μένουν αλειτούργητες !!!

Ας μακροημερεύει η μοναστική αδελφότητα της Παντανάσσης , υπό την άξια κι εμπνευσμένη πνευματική καθοδήγηση της Σεβάσμιας Ηγουμένης Αβερκίας , που φυλάνε επάξια και κρατούν ζωντανές αυτές τις πνευματικές Θερμοπύλες , ως οι μοναδικοί μόνιμοι κάτοικοι της ερειπωμένης πολιτείας , άγρυπνοι φρουροί και άξιοι συνεχιστές της βυζαντινής παράδοσης.

Ας δώσει , τέλος , ο Θεός φώτιση στους εκάστοτε κυβερνώντες , για να σκύψουν με έγνοια και συνείδηση πάνω στα Ιερά Προσκυνήματα και τα Μνημεία του ιστορικού Μυστρά , ώστε να μείνουν όρθια για να μαρτυρούν με αξιοπρέπεια και επάρκεια τη διαχρονική πορεία του Έθνους και της Ορθοδοξίας . Είναι πραγματικά κρίμα , οι Αγιογραφίες της Παντανάσσης του Μυστρά να φθείρονται σήμερα , εν έτει 2018 , θύματα κι αυτές των μνημονιακών πολιτικών, που βύθισαν τη χώρα στη σύγχρονη μορφή της σκλαβιάς και το Λαό της στη φτώχεια και την εξαθλίωση .

«Ἐν Μυστρᾷ συνελθόντες πιστῶς εἰσέλθωμεν , ἐν τῷ ναῷ Παντανάσσης καὶ Θεοτόκου Μητρός , προσκυνοῦντες εὐλαβῶς θεῖον εἰκόνισμα· ὅτι ὡς Μήτηρ τοῦ Θεοῦ , κατασκέπει τοὺς πιστούς , ἐκ πάσης δοκιμασίας, καὶ στηρίζει ἐν τοῖς ἀγῶσι, τοὺς εὐσεβῶς ἐπευφημοῦντας αὐτήν.»