Αρχιερατικό Συλλείτουργο με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Μαΐου στη Σκάλα στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

Κατά την προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Ευστάθιος μίλησε με θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το πλούσιο ποιμαντικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, προσφέροντάς του ένα επιγονάτιο και έναν σταυρό ευλογίας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν προσφέροντας τοπικά δώρα στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο Δήμαρχος Δ. Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα και ο Διοικητής της στρατιωτικής φρουράς Λακωνίας, ταξίαρχος Ιορδάνης Χατζηνικολάου. Ακολούθως μία μαθήτρια πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο, εκ μέρους της νεολαίας της περιοχής, μία ανθοδέσμη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης όσο και τους υπόλοιπους ομιλητές για τα εγκάρδια λόγια και τα δώρα τους. Ιδιαίτερα στον κ.κ. Ευστάθιο αντιπροσέφερε ένα ωμοφόριο και ένα πετραχήλι, ενώ στον εφημέριο Σκάλας π. Ευστράτιο Χρυσικάκο δώρισε, ως ευλογία για τον Ναό, καλύμματα για τα ιερά δισκοπότηρα.
Το Συλλείτουργο παρακολούθησαν πλήθος πιστών και τοπικών αξιωματούχων, ανάμεσά τους και οι τρεις Λάκωνες Βουλευτές.