Η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης προχώρησε πέρυσι στη σύσταση και λειτουργία ενός ακόμη ιδρύματος υπό την επωνυμία «Εκκλησιαστικό Ίδρυμα αδελφών Παναγιώτου, Ελένης και Χρυσάνθου Τζάκα εκ Κρεμαστής» (ΦΕΚ 1869/Β/30.5.2017).

Σύμφωνα με το Καταστατικό, σκοποί του Ιδρύματος, το οποίο αποτελεί αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως, είναι (α) η κατά τον καλύτερο τρόπο αξιοποίηση του ακινήτου και η διαχείριση των κατατεθειμένων χρημάτων, (β) η ενίσχυση ενός φοιτητή της Ιατρικής Σχολής και ενός υποψήφιου κληρικού ή κληρικού φοιτητή της Θεολογικής ή άλλης Εκκλησιαστικής Σχολής με τη χορηγία χρηματικού ποσού, το ύψος του οποίου θα αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και (γ) η ενίσχυση και άλλων φοιτητών, ορφανών ή τέκνων πολυτέκνων οικογενειών ή απόρων, με διάφορα μικρότερα ποσά εφ’ όσον θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.

Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των σκοπών του Ιδρύματος, το πρωί της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου 2018 συνεδρίασε, στο γραφείου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ακολούθως, στην αίθουσα υποδοχής του Επισκοπείου, συγκεντρώθηκαν οι επιτυχόντες των Πανελληνίων εξετάσεων, που ήταν υποψήφιοι για την υποτροφία.
Συγκεκριμένα, για την υποτροφία της Θεολογικής ή Εκκλησιαστικής Σχολής μοναδικός επιτυχών ήταν ο Χρήστος Μπουρουϊάνα, ο οποίος είναι υποψήφιος κληρικός και θα φοιτήσει στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης. Για την υποτροφία σε έναν πρωτοετή φοιτητή της Ιατρικής Σχολής έγινε κλήρωση. Υπότροφος αναδείχθηκε ο Γεώργιος Βέρδος. Υποψήφιοι ήταν επίσης οι Νικόλαος Μουστόγιαννης, Χρήστος Σδράκας, Δημήτριος Τσέτσεκας, Μαρία Δογαντζή και Κωνσταντίνα Κουρτσούνη.

Πριν την κλήρωση και τις απονομές, τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως και μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος π.Συμεών Παπαγεωργίου. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ευστάθιος, αφού αναφέρθηκε στους σκοπούς του Ιδρύματος, συνεχάρη τους νέους φοιτητές και τα συγγενικά τους πρόσωπα για την επιτυχία τους και τους ευχήθηκε την εκ Θεού ενδυνάμωσή τους, ώστε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και με περίσσια αρετή στον ωραίο δρόμο της μάθησης.

Από την πλευρά τους οι νέοι φοιτητές και οι συγγενείς τους ευχαρίστησαν θερμά την Μητρόπολη, το Ίδρυμα »αδελφών Τζάκα» και ιδιαίτερα τον κ.κ. Ευστάθιο, για την μέριμνα που επιδεικνύει – με έναν ακόμη τρόπο – για τη νεολαία του τόπου και μάλιστα σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο.