ΛΑΚΩΝΙΑ. Είναι κιτρινωπό, μικρό, τυλιγμένο σε φύλλο και οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό το φρούτο θα μπορούσε να είναι η νέα φράουλα.

Κανείς δεν πρόκειται να πάρει μακριά μας τις φράουλες, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φυσαλίδα (Φυσαλίς η Αλκεκένσειος είναι η επιστημονική του ονομασία) θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη μεγάλη καλλιέργεια φρούτων.

Φυσαλίδες κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο - μάλιστα, στη χώρα μας φύεται κυρίως σε Λακωνία, Θεσσαλία και Κεφαλονιά και το συναντούμε με τις ονομασίες κερασούλι ή αγραβανιά, αλλά στις ΗΠΑ είναι σχετικά ακριβό και δεν ενδείκνυται για μαζική καλλιέργεια. Με τη βοήθεια όμως της νέας γενετικής τεχνολογία αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα, όπως πιστεύουν οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes.

Οι ερευνητές λένε ότι με τη νέα τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR μπορούν να πάρουν ένα άγριο φυτό και να το μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμο μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο Ζακάρι Λίπμαν αναφέρει ότι οι παραγωγοί τροφίμων ψάχνουν για ένα «νέο» μούρο εδώ για χρόνια και πώς η φυσαλίδα μπορεί να είναι αυτό που έψαχναν.

Γνωρίζοντας ποια γονίδια ελέγχουν ορισμένα χαρακτηριστικά της ντομάτας, οι ερευνητές μπορούν να βρουν και να χειραγωγήσουν τα ίδια γονίδια στη φυσαλίδα. Στη συνέχεια, ο Λίπμαν θέλει να βελτιώσει πρόσθετα χαρακτηριστικά του φρούτου, όπως το χρώμα και η γεύση του.