Φετινό αγουρέλαιο με 3,95 ευρώ το κιλό στην Αργολίδα

Πράξη πωλήσεως φρέσκου αγουρέλαιου στα 3,95 ευρώ το κιλό πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα» με έδρα στην Ερμιονίδα Αργολίδας. Πράξεις πώλησης έγιναν και στο νομό Λακωνίας, οι οποίες όμως αφορούν αδιάθετο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2017-2018, δηλαδή περσινό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Κωνσταντίνο Χ. Μέλλο, «η ποιότητα του συγκεκριμένου ελαιολάδου είναι αξεπέραστη διότι αφ’ ενός είναι ένα προϊόν που παράγεται σε περιοχή ΠΟΠ (Ελαιόλαδο Κρανιδίου), αφ’ ετέρου έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά με οξύτητα που δεν υπερβαίνει τα 0,3 δέκατα, ενώ οι πολυφαινόλες κινούνται πάνω 500 ml/kgr».

«Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που συνεργαζόμαστε με τους συγκεκριμένους αγοραστές και επιδιώκουμε να δημιουργούμε σταθερές σχέσεις συνεργασίας βασισμένες στην ειλικρίνεια, την υψηλή ποιότητα και το αμοιβαίο κέρδος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αμέσως επόμενος στόχος της «Θερμασίας Δήμητρας» είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την πώληση φαινολικού ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας (health claim) σε γνωστή εταιρεία του εξωτερικού.

Οι τελευταίες πράξεις στο νομό Λακωνίας

Την προηγούμενη Δευτέρα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας Λακωνίας που λειτουργεί και ομάδα παραγωγών με 100 μέλη έβγαλε σε δημοπρασία 65 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, περσινής εσοδείας.

Όπως μας ανέφερε ο γραμματέας της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Πουλάκος «αποφασίσαμε να πουλήσουμε στην τιμή των 2,85 ευρώ το κιλό στην δημοπρασία της Δευτέρας. Μάλιστα, έχουμε ακόμα 50 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περσινής εσοδείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μια ακόμα μεγάλη πράξη πώλησης για περσινό ελαιόλαδο έκλεισε τις προηγούμενες ημέρες στο Δαφνί, με τιμή 2,86 ευρώ το κιλό και ποσότητα 28 τόνους. Παράλληλα, στις Κροκεές έγινε δημοπρασία για την πώληση 100 τόνων ελαιολάδου περσινής εσοδείας, ωστόσο η τιμή των 2,86 ευρώ που προσφέρθηκε από τους επίδοξους αγοραστές κρίθηκε μη συμφέρουσα, από τους πωλητές.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΣ Πετρίνας έκλεισε ένα ακόμα deal στο εξωτερικό για εξαγωγή τυποποιημένου, έξτρα παρθένου ελαιολάδου, συνολικής ποσότητας 20 τόνων την περασμένη εβδομάδα, όπως πρώτος έγραψε ο ΑγροΤύπος.

Ειδικότερα, η συμφωνία κλείστηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά την εξαγωγή στις ΗΠΑ, 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου με το σήμα του συνεταιρισμού, περσινής εσοδείας.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τόσο ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Γιώργος Καπασούρης, όσο και ο γραμματέας, κ. Παναγιώτης Πουλάκος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, που θα αποφέρει στον παραγωγό – μέλος του ΑΣ, 3,50 ευρώ ανά κιλό.

Από χαμηλότερη αφετηρία σε σύγκριση με πέρσι εκκίνησαν οι τιμές παραγωγού για τα φρέσκα αγουρέλαια των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ο τοπικός συνεταιρισμός έκλεισε συμφωνία με Ιταλό τυποποιητή στα 4,30 ευρώ το κιλό. Η συμφωνία, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΑΣ Αγίων Αποστόλων, κ. Παναγιώτης Μπατσάκης.

[Δείτε αύριο στο notospress.gr αποκλειστική συνέντευξη του Νίκου προκοβάκη, προέδρου της ΕΑΣ Λακωνίας ]

Οι τιμές στην Κρήτη

Μεταξύ 2,60 και 2,90 ευρώ το ανά κιλό κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Κρήτη. Μοναδική εξαίρεση η Σητεία, που είναι ζώνη ΠΟΠ. Εκεί γίνονται και πράξεις με τιμή άνω των 3,10 ευρώ το κιλό.