Τατούλης «Ανοίξαμε δρόμους για τη χώρα και λύνουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Πελοποννήσου με την εμπιστοσύνη των πολιτών»

«Η Περιφερειακή αρχή και η παράταξη της Νέας Πελοποννήσου συνεχίζει να σέβεται το συμβόλαιό της με τους πολίτες, ότι και να θέλουν κάποιοι να αποφασίσουν» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 και υπογράμμισε «και το 2019 οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι την παράταξή μας, γιατί έχουμε αποδείξει τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά μας».
Αναφερόμενος στο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και την κατανομή του συγχρηματοδοτούμενου ποσού 69,6 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «τα χρήματα αυτά αποτελούν μια μεγάλη μας επιτυχία. Πρόκειται για μια δική μας διεκδίκηση, με την οποία εξασφαλίσαμε την εκχώρηση του ποσού αυτού από το τομεακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μειώσουμε στο μισό το κόστος στον πολίτη».
«Ανοίξαμε δρόμους και λύνουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι μόνο στην Πελοπόννησο, αλλά σε όλη τη χώρα, καθώς το όλα τα αντίστοιχα έργα βασίστηκαν στο δικό μας το μοντέλο»
σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «στην πολιτική μας αυτή ήμασταν πάντοτε απόλυτα σταθεροί και καθαροί απέναντι στους πολίτες. Δεν τους κοροϊδέψαμε ποτέ. Θέσαμε το έργο αυτό στην κρίση τους και το 2010 και το 2014 και οι πολίτες το υπερψήφισαν και τις δύο φορές, δίνοντάς μας την εντολή να γίνει η Πελοπόννησος σύγχρονη Ευρωπαϊκή περιφέρεια».


Χρυσαδάκος* : «Ο Τσίπρας νομιμοποιεί το αμαρτωλό έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο με ΣΔΙΤ»

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη παραδίδουν την διαχείριση των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ. Η κυβέρνηση αποφάσισε και η Περιφερειακή Αρχή θα υλοποιήσει ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ με βάση σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου επιτάσσοντας στην ουσία τις εκτάσεις που οι ιδιοκτήτες της Παλαιόχουνης δεν έχουν πουλήσει στην ΤΕΡΝΑ και για τις οποίες εμφάνισε μη νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι κατέπεσαν.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και η παρέα του (Φλαμπουράρης, Σπίρτζης, Πιτσιόρλας, Χαρίτσης, Σκουρλέτης και Σια) με την Ειδική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου
υπ. αρ. 17/5-10-2018 αφού: χαρακτήρισε το αμαρτωλό ΣΔΙΤ «…έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και μείζονος σπουδαιότητας για την περιφερειακή ανάπτυξη και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής…..» αποφάσισε και «εξουσιοδοτεί το αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ή κάθε άλλο αρμόδιο όργανο να προβεί στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων που αφορούν την εκτέλεση του ανωτέρω περιγραφόμενου έργου, καθώς επίσης και στην κήρυξη των τυχόν συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που θα απαιτηθούν για αυτό, στις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, σύμφωνα με το οποίο, με ειδική απόφαση του Δικαστηρίου επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης και διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη, νομέα ή κατόχου από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού».

Η παραπάνω απόφαση :
• Επιβεβαιώνει άλλη μία «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ αφού υιοθετεί το ΣΔΙΤ ως εργαλείο υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής.

• Νομιμοποιεί και «ξεπλένει» το αμαρτωλό ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα αντιπεριβαλλοντικό και πανάκριβο έργο που δένει του πολίτες της Πελοποννήσου στο άρμα της ΤΕΡΝΑ και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα ιδιωτικά συμφέροντα της κατασκευάστριας εταιρείας. Είναι ένα φαραωνικο έργο ενάντια στο οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ και η Περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

• Αποκρύπτει ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μη επιλέξιμο και ότι είναι εκτός στρατηγικών επιλογών της Ε.Ε.

• Στηρίζεται στον ψευδή ισχυρισμό ότι υπάρχει συγχρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε.

• Αποενοχοποιεί την κατασκευάστρια εταιρεία η οποία στα πλαίσια της ιδιωτικής χωροθέτησης εμφάνισε, με την κάλυψη της Περιφερειακής Αρχής, άκυρους τίτλους αγοράς των απαραίτητων εκτάσεων.

• Αγνόησε επιδεικτικά τις δεκάδες προσφυγές που εκκρεμούν στα αρμόδια
δικαστήρια για την ακύρωση των περιβαλλοντικων όρων τού έργου.

Μετά την περίφημη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής , την θέση του Πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο και την μεθοδευμένη ένταξη του έργου στο ΠΔΕ., σήμερα πιστοποιείται η «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης και ολοκληρώνεται το έγκλημα σε βάρος των πολιτών της Πελοποννήσου παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις της κατά το παρελθόν.

Η κυβέρνηση με τις μέχρι τώρα μεθοδεύσεις της και με την παραπάνω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθίσταται έκθετη απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου.

Όσοι νομίζουν - συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνηση και της ηγεσίας της Περιφερειακής Αρχής - ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου έχει τελειώσει και μάλιστα με τον τρόπο που αυτό μεθοδεύεται «πλανώνται πλάνην οικτράν».
Η στροφή και η στήριξη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής δεν μπορεί να κάμψει την αντίθεση και τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων. Αντίθετα τις ενδυναμώνει και τις ισχυροποιεί.

Αιρετοί κάθε βαθμού ( Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες, Βουλευτές) και οι «εκλεκτοί» υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. στην Περιφέρεια οι οποίοι γνώριζαν και στήριξαν όλους τους «ελιγμούς» για να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα
- της αρμοδιότητας για την διαχείριση των απορριμμάτων,
- της εξασφάλισης της χρηματοδότησης του έργου ,
- της διασφάλισης των απαραίτητων εκτάσεων
θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και στους θεσμικούς υπεύθυνους και στο λαό.

Αγωνιζόμαστε για μια διαχείριση με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση και τη μικρή κλίμακα. Για μία διαχείριση ορθολογική και περιβαλλοντικά συμβατή αλλά και οικονομικά συμφέρουσα για τους πολίτες.
Για μία διαχείριση που θα ενθαρρύνει την κοινωνική συμμετοχή , θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και πρωταγωνιστές τους δήμους και τους δημότες.

Δεν συναινούμε και δεν ψηφίζουμε την δέσμευση του ποσού των 69.600.000 ευρώ από το ΠΕΠ Πελοποννήσου προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων για το έργο ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

* Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας / Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου