Γράφει η Μάντω Μπελεγρή*

Συνεχίζοντας την εξωστρεφή της πολιτική, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε για άλλη μια φορά τη δυνατότητα στους Πελοποννήσιους παραγωγούς και επιχειρηματίες να προβάλουν τα προϊόντα τους στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σαλόνι, την έκθεση «SIAL PARIS” . Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στον σύγχρονο και πολυλειτουργικό εκθεσιακό χώρο «PARIS NORD – VILLEPINTE» και σ αυτήν παρουσιάζονται τα πάσης φύσεως προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, από την παραγωγή, την επεξεργασία, τη μεταποίηση, τη συσκευασία, τη προβολή, τη διακίνηση, το εμπόριο μέχρι και την κατανάλωση. Εκατό ελληνικές επιχειρήσεις παρουσίασαν τα προϊόντα τους στην έκθεση, είτε μέσω των περιφερειών που συμμετείχαν είτε μεμονωμένα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είχε στη διάθεσή της μεγάλο τμήμα του περιπτέρου ένα [1] και εκεί φιλοξένησε δέκα εξ [16] Πελοποννησιακές επιχειρήσεις, που θέλησαν να συμμετάσχουν στην έκθεση. Οι εκπρόσωποι και οι αντιπρόσωποι των επιχειρήσεων, είχαν στη διάθεσή τους οπτικοαστικά και έντυπα μέσα προβολής και φυσικά δυνατότητα παρουσίασης των προϊόντων, δοκιμής και γευσιγνωσίας. Μάλιστα στο χώρο της περιφέρειας Πελοποννήσου, την πρώτη ημέρα της έκθεσης και από επώνυμη παρισινή αλυσίδα καταστημάτων εστίασης [βραβευμένη με αστέρι MICHELEN], ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μαγειρικής και γευσιγνωσίας πελοποννησιακών προϊόντων. Στην υποστήριξη του Περιπτέρου της Πελοποννήσου και των επιχειρηματιών που συμμετείχαν, παρευρίσκοντο ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Γκίκας και η Εντετ. Σύμβουλος Πολιτισμού -Τουρισμού Μαντώ Μπελεγρή. Οι εκπρόσωποι της περιφέρειας επισκέφθηκαν όλους τους εκθέτες, της Πελοποννήσου, αποκόμισαν χρήσιμες πληροφορίες και κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Ανεξαίρετα όλοι οι επιχειρηματίες, προέβαλαν τη μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα που τους παρέχει η περιφέρεια Πελοποννήσου να παρουσιασθούν σε μια έκθεση τέτοιου επιπέδου και διαστάσεων, να προβάλουν εκεί τα προϊόντα τους, να γνωρίσουν αγορές, να κάνουν συμφωνίες, να ανανεώσουν συμφωνίες, να ενημερωθούν για τους καθημερινά εξελισσόμενους κανόνες της αγοράς και της ζήτησης. Για πολλούς εκθέτες η παρουσία τους στην έκθεση θα ήταν αδύνατη χωρίς την ομπρέλα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όλοι οι συμμετέχοντες μίλησαν για το τεράστιο πεδίο του παγκόσμιου ανταγωνισμού, στο οποίο είναι υποχρεωμένοι να επιχειρήσουν και για το πόσο κάνει τη διαφορά η ποιότητα, η πρωτοτυπία και βασικά η καθαρότητα των προϊόντων. Ιδιαίτερα οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί υποψήφιοι αγοραστές, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα βιολογικά -οργανικά προϊόντα και στα προϊόντα πολυτελείας. Γνωρίζουν και εκτιμούν ιδιαίτερα τα πελοποννησιακά τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα, το ελαιόλαδο και τις ελιές, τους φυσικούς χυμούς, τα ζυμαρικά και τις σταφίδες . Επισκέφτηκαν το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όλους του εκθέτες, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Βασίλης Κόκκαλης, η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι κα Αγλαΐα Μπαλτά ,και η Προϊσταμένη των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας στην Αθήνα Ευφροσύνη Μητά. Σημαντική ήταν και η επίσκεψη της Προέδρου και μελών της Ελληνικής Κοινότητας του Παρισιού και ολόκληρης της Γαλλίας. Οι εκπρόσωποι της ομογένειας ζήτησαν και ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις δυνατότητες της Πελοποννήσου στον τουριστικό και παραγωγικό τομέα, για την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας, τη παραγωγική της δύναμη σε επώνυμα και μοναδικά προϊόντα, όπως το λάδι, οι ελιές,τα κρασιά, αναφέρθηκαν στα κρασιά της Νεμέας και στο «Μαλβαζουά» της Μονεμβασίας, στις σταφίδες και τα εσπεριδοειδή, τα τυριά και τα γαλακτοκομικά γενικά, τα κρεμμύδια των Βατίκων, το μέλι και τα αρωματικά φυτά και ακόμα τα ρόδια και τα σύκα που αποτελούν επιλογές πολυτελείας για τους Γάλλους. ΟΙ εκπρόσωποι της ομογένειας επισήμαναν ότι οι Γάλλοι επιθυμούν ποιοτικά και καθαρά προϊόντα και ενδιαφέρθηκαν για το θέμα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων στη Πελοπόννησο, έργο σημαία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Επισήμαναν ακόμα τον φιλελληνισμό των Γάλλων και τη προτίμηση τους στη Πελοπόννησο, που αποτελεί σταθερά προορισμό για τους Γάλλους επισκέπτες.

* Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού Πελοποννήσου