ΣΠΑΡΤΗ. Με την ευκαιρία της επετείου του Πολυτεχνείου, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΜΙΚΡΗ ΜΙΛΗΤΟΣ το βιβλίο της Αναστασίας Κανελλοπούλου με τίτλο «Μια ιστορία για την Ελευθερία». Πρόκειται για την καταγραφή και εικονογράφηση μιας ιστορίας παιδιών στη Σελλασία Σπάρτης, τα οποία περιγράφουν πώς κάνανε το δικό τους «Πολυτεχνείο», πώς δηλαδή αντιστάθηκαν σ΄εκείνους που με στρατιωτικά ρούχα και με βία κατέλαβαν το 1967 το χωριό τους.

Μια ιστορία με παιδικές ζωγραφιές για τα γεγονότα που διηγούνται, για το πώς οι νέοι του χωριού οργανωμένοι στο Σχολείο τους, κινητοποίησαν τους μεγάλους και όλοι μαζί έδιωξαν τους ανθρώπους με τα στρατιωτικά ρούχα και τις μαύρες ψυχές.

Το εισαγωγικό σημείωμα έχει γράψει ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, γνωστός πολιτικός και συγγραφέας κ. Γιώργος Ανωμερίτης.

Η Αναστασία Κανελλοπούλου, φιλόλογος, πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης, έχοντας ζήσει τα δύσκολα εκείνα χρόνια της χούντας, μεταφέρει με πρωτότυπο τρόπο την αντίσταση και το «Πολυτεχνείο» των παιδιών του χωριού της, με παιδικές ζωγραφιές των ήδη σημερινών μικρών μαθητών, μέσα από μια απλή και κατανοητή ιστορία.

Ένα πρωτότυπο και όμορφο βιβλίο για παιδιά και όχι μόνο. Μια ιστορία για την Ελευθερία με τη μνήμη ζωντανή σ΄ όσους αντιστάθηκαν.