ΣΠΑΡΤΗ. Το απόγευμα της Τετάρτης 12/12/18 από το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοινώθηκε ότι υπήρξε ομόφωνο ψήφισμα για την μην απομάκρυνση των Σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ από την Σπάρτη.
Το βράδυ ήρθε διόρθωση που στην ουσία αποτλεέι ανατροπή η οποία πρέπει να προβληματίσει βαθύτατα τους Λάκωνες και τους Σπαρτιάτες.

Σύμφωνα με την διόρθωση «εκ παραδρομής του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου θεωρήθηκε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα για την αποτροπή κατάργησης σχολών του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου στη Σπάρτη».
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι διότι «μετά τη διαφωνία παρατάξεων της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου το ψήφισμα αποσύρθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο».
Λίγο ενδιαφέρει τους Λάκωνες πολίτες το σφάλμα του Γραφείου τύπου. Αντίθετα θα έλεγε κανείς ότι είναι ωφέλιμο… για να καταλάβουμε τι γίνεται. Αυτό που ενδιαφέρονται να μάθουν οι Λάκωνες είναι ποιοι και γιατί θέλουν να απομακρυνθούν οι σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ από την Σπάρτη.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει παρέμβει στον Υπουργό Παιδείας με επιστολή του στις 30 Νοεμβρίου 2018, με την οποία δηλώνει την κάθετη εναντίωση της περιφερειακής αρχής και της παράταξης της πλειοψηφίας με το δρομολογούμενο σχεδιασμό της επιτροπής Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ότι αφορά την απομάκρυνση σχολών του ΑΕΙ και του ΤΕΙ από τη Σπάρτη και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.

Ωστόσο το ανώτατο δημοκρατικό όργανο της Περιφέρειας είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό πρέπει να αποφανθεί με σαφήνεια. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αν υπάρχουν Παρατάξεις και Σύμβουλοι που συμφωνούν με την αποδυνάμωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ στη Σπάρτη. Εννοείται ότι οι Λάκωνες περιφερειακοί σύμβουλοι κάθε Παράταξης καλούνται να πάρουν θέση και φυσικά οι επικεφαλής των Παρατάξεων να αιτιολογήσουν την θέση που στηρίζουν.

Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να τεθεί από τις «μακάριες» αρχές της Σπάρτης είναι το αν πρέπει να αναβαθμιστούν και υποστηριχτούν τα Τμήματα των Σχολών με τις ανάλογες υποδομές και παρεμβάσεις;