Γράφει η Βασιλική Βλαχολιά

Την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, ζήσαμε μία σπάνια χαρά. Ένα γεγονός, που, ομολογουμένως, δεν λαμβάνει χώρα συχνά. Αναφέρομαι στην παρουσίαση της μυθιστορηματικής βιογραφίας μιας σημαντικής εκκλησιαστικής μορφής, του Πέτρου του Πελοποννήσιου.

Ο συντοπίτης μας συγγραφέας, κ. Ευάγγελος Θεοδώρου και οι προσκεκλημένοι ομιλητές, δοκίμασαν και κατάφεραν να μας ταξιδέψουν στο χωροχρόνο μέσα από την αποσπασματική προβολή του ογκώδους πονήματος. Η διάρθρωση της παρουσίασης ισορροπεί έντεχνα ανάμεσα στην αφήγηση και την παράθεση ιστορικών στοιχείων που πηγάζουν από την αναδίφηση των σχετικών πηγών. Μοιάζει να μπαίνουμε στη μηχανή του χρόνου που αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει νοσταλγικά από τις πλαγιές του Ταϋγέτου στα χώματα αλησμόνητων πατρίδων. Ο στιβαρός επιστημονικός λόγος φανερώνει τη ζηλωτική προσήλωση στην έρευνα και ανάδειξη των σχετικών πηγών, δίνοντας τη σκυτάλη στον λυρισμό του συναισθήματος που ξεπηδά από την αναφορά στα πρόσωπα της πολυκύμαντης ζωής του βιογραφούμενου Πέτρου.

Οι παρουσιάσεις, επιμελημένες και αγαπητικά δοσμένες, μεταφέρουν με ενάργεια το χρονικό πλαίσιο που ξετυλίγονται τα βιογραφούμενα στοιχεία αναμεμειγμένα περίτεχνα με την ομορφιά του μύθου. Ο Πέτρος γίνεται οικείος, γνώριμος… Ο αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει στοιχεία δικά του μέσα από τη διήγηση, να συνειδητοποιήσει την πανανθρώπινη μοίρα του προχωρήματος μέσα από αποφασιστικό αγώνα και, συχνά, ρήξεις. Ο Πέτρος προβάλλει τρυφερός και τολμηρός συνάμα, κατασταλαγμένος και αποφασιστικός, καινοτόμος και ρηξικέλευθος… Η ζωή του, μία ακροβασία που παραπέμπει στην Παλαιολόγεια ρήση «οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν», μοιάζει να καλεί στην ανάληψη ανάλογου φρονήματος αγώνα στο προσωπικό μετερίζι του καθενός μας.

Η προσέλευση και η στήριξη του Σπαρτιατικού κοινού στην παρουσίαση του πρωτότυπου αυτού βιβλίου, κάτι παραπάνω από αθρόα και συγκινητική, αποδεικνύει το ζωντανό ενδιαφέρον και τη λαχτάρα για πνευματικό αναβαπτισμό μέσω της μαθητείας σε μορφές της Λακωνικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας που δεν έχουν προβληθεί μέχρι τώρα. Αν κάτι έλειψε είναι η παρουσία εκπροσώπων της τοπικής Εκκλησίας.

Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα και σε όσους τον στήριξαν. Ο θαυμασμός όλων μας για την περάτωση ενός τόσου απαιτητικού πονήματος καθώς και η προσδοκία για μία επόμενη ανάλογη δουλειά, ας συντροφεύουν και ας ενισχύουν τον Ευάγγελο στο απαιτητικό ταξίδι της συγγραφής.