Γράφει η Χρυσάνθη Κοτσάφτη

ΣΚΑΛΑ. Τριανταπέντε χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας εσπεριδοειδών και οπωροκηπευτικών κινδυνεύουν να καταστραφούν από την υπερχείλιση του Βασιλοπόταμου στη Σκάλα Λακωνίας.
Οι αυξημένες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα φούσκωσαν τις πηγές του μεγάλου παραποτάμου του Ευρώτα και τα νερά έχουν ανέβει και σε πολλά σημεία έχουν πλημμυρίσει τη γύρω περιοχή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Notospress.gr το πρόβλημα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κλιμάκιά του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) που μεταφέρουν μπάζα και χώμα στην περιοχή με στόχο να ανασηκώσουν και ενισχύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις όχθες του Βασιλοπόταμου. Τη δύσκολη αυτή κατάσταση έρχεται να ενισχύσει και η έντονη βλάστηση που υπάρχει μέσα και δίπλα από το ποτάμι που ενισχύει τη δύναμη των υδάτων. Μάλιστα η τοπικές αρχές προέβησαν στην αγορά σκάφους με ειδικό μηχανισμό για να περιορίσουν τη βλάστηση αλλά το πρόβλημα φαίνεται ότι δεν λύθηκε.
Από όσα μοιράστηκαν οι αγρότες τις περιοχής στην κάμερα του Notospress.gr τα έργα του ΤΟΕΒ θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση προσωρινά και κάνουν έκκληση για οριστική λύση του προβλήματος με την κατασκευή φράγματος. Όπως λένε χαρακτηριστικά, η περιοχή έχει ήδη ένα αρδευτικό φράγμα που δεν λύνει το πρόβλημα γιατί η στάθμη του νερού το έχει υπερβεί. Η ανάγκη μόνιμης λύσης είναι επιτακτική για την περιοχή η οποία μπορεί τους θερινούς μήνες να αντιμετωπίζει πρόβλημα ξηρασίας ενώ σήμερα κινδυνεύει να χάσει τις καλλιέργειές από τις πλημμύρες.
Σύμφωνα με όσα είπε στην κάμερα του Notospress.gr o Θεόδωρος Κωστάκος, αγρότης της περιοχής, η στάθμη του ποταμού ανεβαίνει καθημερινά πέντε πόντους και είναι ζήτημα των επόμενων ημερών η υπερχείλιση του ποταμού.
Οι ζημιές στην περιοχή από την επέμβαση του ανθρώπου χωρίς μελλοντικό σχεδιασμό, δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο στις καλλιέργειες αλλά και στο οικοσύστημα. Ο Βασιλοπόταμος είναι ένας πανέμορφος, γεμάτος ζωή, παραπόταμος του Ευρώτα που πηγάζει από τις δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα. Είναι ένας βιότοπος εξαιρετικής σημασίας για το οικοσύστημα. Ο Βασιλοπόταμος απειλείται από εργασίες στη κοίτη και στις όχθες του, από διακυμάνσεις της στάθμης του νερού και φυσικά από τη ρύπανση.