ΣΚΑΛΑ. Μια καλή χρονιά καταγράφουν οι παραγωγοί Βαλέντσια στη Λακωνία, αφού αυτήν τη στιγμή βλέπουν την τιμή του να εκτοξεύεται στα 40 έως 50 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα. Σίγουρα, ελάχιστοι περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη. «Αυτήν τη στιγμή, που έχουν μειωθεί σημαντικά οι ποσότητες και έχουν απομείνει από περίπου 5.000-8.000 τόνοι, η τιμή έχει φτάσει στα 50 λεπτά στο χωράφι και αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα αυξηθεί και άλλο.
Ξεκίνησαν στα 25 λεπτά και μετά τον Ιούνιο που τελειώνουν τα αιγυπτιακά “έφυγε” η τιμή στα 35 με 40 λεπτά. Οι εξαγωγές πήγαν καλά στις βαλκανικές χώρες, αλλά ζήτηση υπάρχει από παντού»
, τονίζει ο εξαγωγέας Δημήτρης Μανιατάκος. Στον αντίποδα των τιμών που κέρδισε το Βαλέντσια, η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται στο 30% περίπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι δηλώσεις ενός ακόμη επιχειρηματία που ασχολείται με την εξαγωγή των Βαλέντσια, του Παναγιώτη Φαρλέτα. «Τα Βαλέντσια κινήθηκαν πολύ καλά, αφού στο χέρι του παραγωγού πήγαν 40-45 λεπτά, τη στιγμή που η μέση τιμή του ΕΛΓΑ όταν αποζημιώνει είναι στα 20 περίπου.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, από όσα μαθαίνω, ο καλύτερος πελάτης μας στα γεωργικά προϊόντα είναι οι Γερμανοί».

Ανησυχία Ισπανών για πίεση στις τιμές, με όχημα τις εισαγωγές από τρίτες χώρες

Μειωμένη παραγωγή σε πορτοκάλια, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 20%, φαίνεται πως θα έχει η σεζόν που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βαλένθια, όπως ανακοίνωσε η αγροτική οργάνωση AVA-ASAJA μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε 100 παραγωγούς-μέλη της. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Mundo, η τρέχουσα σεζόν στην περιοχή εξελίσσεται στο φόντο του προβληματισμού για τα «παιχνίδια» των διανομέων με εισαγωγές από τρίτες χώρες, προκειμένου να πιέσουν την τιμή παραγωγού.

Προς το παρόν, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της αγροτικής οργάνωσης Unio de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, το εμπόριο χαρακτηρίζεται από «αργούς ρυθμούς», ενώ η τεχνική γραμματέας της οργάνωσης, Joanna Mesado, σημείωσε πως οι ποσότητες που εισάγονται από τη Ν. Αφρική δεν επηρεάζουν ευθέως την παραγωγή, πέρα από την απειλή της επέκτασης παρασίτων και ασθενειών, μπορούν όμως να έχουν αντίκτυπο και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών.

Πηγή: Ypaithros.gr