ΣΠΑΡΤΗ. Με την πεποίθηση ότι θεσμοί όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Σπάρτης θα είναι αρωγοί στο Επετειακό Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» 2020 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σπαρτιατρών Ηλίας Μπόνος ενημέρωσε το κοινό για την πορεία του Φεστιβάλ.

Από το βήμα του θεσμού, στο Κτήμα Νερόμυλος, αναφέρθηκε στα 3 χρόνια συλλογικής προσπάθειας στηλιτεύοντας ότι η απελθούσα Δημοτική Αρχή δεν κατόρθωσε να αντιληφθεί και να στηρίξει το Φεστιβάλ.

« Όταν το 2016 λαχταρούσαμε ένα Φεστιβάλ για την Σπάρτη είχαμε στραμμένη τη ματιά στο 2020, στα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών. Έτσι μετα από τρία Φεστιβάλ είμαστε έτοιμοι για την επετειακή διοργάνωση του 2020» ανέφερε ο Η. Μπόνος και συνέχισε: «Αυτά τα 3 χρόνια φέραμε κάτω από την τέντα του Φεστιβάλ φορείς και πολίτες. Συνυπήρξαν τα μικρά με τα μεγάλα, τα απλά με τα σημαντικά, τα καθιερωμένα και τα πρωτόγνωρα.
Φέραμε κοντά τον Γιάννη Ρίτσο, τον Νικηφόρο Βρεττάκο, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δημήτρη Κατσαφάνα, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Δημήτυρη πετσετίδη, την Νεκταρία Καρατζή, τον Σπύρο Κουτσοβασίλη.

Βιώσαμε σπάνιες στιγμές με τις εκθέσεις, Ιστορικών στολών των Δαβάκη, Βλαχάκου, κ.α., Παραδοσιακής αυθεντικής ενδυμασίας, Βιβλίου και Λακωνικών εκδόσεων, Αγιογραφίας, Φωτογραφίας, Υφαντών κι έργων τέχνης, Αγροτικών διακεκριμένων τοπικών προϊόντων.

Νιώσαμε χαρά στα Ανταμώματα των Χορευτών και των Συλλόγων από Σπάρτη και Λακωνία. Αναβιώσαμε το Θέατρο σκιών στις πλατείες και σε συνδυασμό με τη ζωντανή λαϊκή μουσική.

Ακούσαμε, δήμαρχοι άλλων πόλεων, να μιλούν για τη Σπάρτη.
Κάναμε ποδηλατάδα για την ιστορία αλλά και την ανακύκλωση. «Μαγεροτσουκαλέψαμε» με αυθεντικά προϊόντα λακωνικές συνταγές.

Εκκλησία, Φορείς, Πανεπιστήμια, ΟΤΑ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου στάθηκαν στο πλευρό μας.

Φέτος χρονιά ανασύνταξης και για κάποιους εκκίνησης, ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Σπαρτιατών ανέλαβε την επαναδιοργάνωση του Φεστιβάλ με πρώτο στόχο τον επετειακό θεσμό του 2020.

• Αντάμωμα Χορευτών απ’ όλη την Ελλάδα
• Μεγάλη Συναυλία για την νεολαία
• Συνάθροιση ανθρώπων του Αθλητισμού
• Γαστρονομικό Συμπόσιο
• Έκθεση διακεκριμένων Τοπικών προϊόντων
• Αφιέρωμα στη Μάχη των Θερμοπυλών
• Συνάντηση Θεάτρου Σκιών, κ.α.

Θα υπερβάλουμε εαυτούς για να τα καταφέρουμε.
Διότι η πόλη το αξίζει. Η Ιστορία το υπαγορεύει. Το χρέος μας στις νέες γενιές το επιβάλλει.
Ελπίζουμε να βρούμε τον Δήμο Σπάρτης και την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας αρωγούς.

Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι
Η Κοινωνία της Σπάρτης δεν επιτρέπεται να διακατέχεται από αίσθημα κατωτερότητας έναντι άλλων κοινωνιών.
Η μετριότητα και η προχειρότητα έχει ενσκήψει πρόσκαιρα και πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην ποιότητα, την αισθητική και την αξιοσύνη που πάντα ξεχώριζε τους Σπαρτιάτες.
Υπάρχουν δυνάμεις αναξιοποίητες.
Πρόσωπα που κανείς δεν προσεγγίζει.
Φορείς και ομάδες δυνατές με καθαρές και πρωτότυπες ιδέες.

Πρέπει να συνδυάσουμε, να συνδέσουμε, να συνθέσουμε, να συνδιαλεχθούμε, να συνεργαστούμε, να συνυπάρξουμε, να συνδημιουργήσουμε, να συμφιλιώσουμε και τελικά να συνταράξουμε τις κακές φήμες, τα χαμηλά ύψη και τα λιμνάζοντα νερά.

Όλοι και κυρίως τα Σπαρτιατόπουλα πρέπει να ανακαλύπτουν καθημερινά την αξία και την ποιότητα στη ζωή της πόλης τους.
Οι πολίτες του κόσμου όλου πρέπει να βρίσκουν στη Σπάρτη όχι στερεότυπες μόνον φράσεις αλλά σύγχρονους Σπαρτιάτες που κάνουν βίωμα τις αρχές τους.

Ένα Φεστιβάλ, μια γιορτή, ένας θεσμός δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει σε ημερομηνίες. Πρέπει να διατρέχει την κοινωνία διαρκώς, να κατακτά την επικοινωνία και να αποδίδει διαρκώς αποτελέσματα.
Έτσι μόνο θα έρθει η ανάταση της ψυχής και της ζωής μας.

Εμείς ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ, και βάζουμε πλάτη.
Χωρίς συμβιβασμούς με τις δυσκολίες, χωρίς υποχωρήσεις στα εμπόδια.

Ελπίζω να σας έχουμε συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας.
Να δράσουμε αυθεντικά, έξω από το κουτί, έξυπνα και δυναμικά».

Και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σπαρτιατών κατέληξε: «Συγχωρέστε με αν προς στιγμή σας κατέστησα συμμέτοχους κάποιας υστέρησης του τόπου μας. Είναι σίγουρος ότι θα σας βρούμε μπροστά στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο με ουσία, ποιότητα, συνέπεια.
Μέσα στο 2019 θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 2020 που θα είναι αφιερωμένο στα 2500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών.

Και κλείνω με την ευχή:
Οι δυνάμεις μας στη Σπάρτη να είναι κεντρομόλες και οι ιδέες μας φυγόκεντρες

Καλή συνέχεια. Καλό Φθινόπωρο».