Μέτρια προμηνύεται η φετινή χρονιά για το ρόδι αναφορικά με την παραγόμενη ποσότητα, καθώς η απόδοση της καλλιέργειας είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τις δυνατότητές της.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι», Πέτρος Γιαννόπουλος, η μικρότερη απόδοση από το κανονικό είναι αναμενόμενη σε τέτοιου είδους καλλιέργειες, ενώ είναι ακόμα νωρίς για εκτιμήσεις σε ότι αφορά την ποιότητα δεδομένου ότι η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful θα ξεκινήσει μετά τις 28 Οκτώβρη. «Συνήθως μαζεύουμε από τις 10 Οκτωβρίου, ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών, η διαδικασία θα πάει πίσω». Πριν από λίγες ημέρες, διατέθηκαν στην αγορά από την «Αλφειός Ρόδι» 30 τόνοι από την πρώιμη ποικιλία Ako.

Όπως μας λέει ο κ. Γιαννόπουλος, το μέγα ζητούμενο αποτελεί η τιμή, καθώς δεν ανταποκρίνεται στην αξία του παραγόμενου προϊόντος, λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία. «Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και στο εμπόριο δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις σε ποιοτικά και μη προϊόντα. Δυστυχώς, αυτή είναι σήμερα η κατάσταση που δρα εις βάρος των παραγωγών, οι οποίοι καλλιεργούν υπό αυστηρές προδιαγραφές. Έρχεται το ρόδι από την Τουρκία τζάμπα, παρασύροντας τις τιμές και των εγχώριων», τονίζει.

Η εταιρεία διαθέτει πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής χυμού και προϊόντων με βάση το ρόδι στον Πύργο Ηλείας. Υπό τη διαχείρισή της βρίσκονται καλλιεργητές από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία. Οι συνολικές εκμεταλλεύσεις ξεπερνούν τα 1.500 στρέμματα και το παραγόμενο προϊόν διοχετεύεται τόσο στην εγχώρια αγορά, μέσω του διευρυμένου συστήματος σημείων διάθεσης, όσο και στη διεθνή.

Πηγή: www.ypaithros.gr